Η απόλυτη οπτική ψευδαίσθηση που «ζωντανεύει» την «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ

Ενας εντυπωσιακός τρόπος για να δει κανείς την εικόνα και τις δίνες να ζωντανεύουν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

H Έναστρη Νύχτα (Starry Night, 1889) είναι από τους διάσημους και αναγνωρίσιμους πίνακες του Βαν Γκογκ

Στο έργο του αυτό ο Ολλανδός εξπρεσιονιστής μετρ έχει απεικονίσει χαοτικές δίνες που ακολουθούν την κλιμάκωση Κολμογκόροφ, όπως προκύπτει από μαθηματική ανάλυση της εικόνας.

Ενας εντυπωσιακός τρόπος για να δει κανείς την εικόνα και τις δίνες να ζωντανεύουν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Αρκεί να κοιτάξουμε γαι 20 δευτερόλεπτα στο κέντρο του σπιράλ της πάνω εικόνας και μετά να δούμε τον πίνακα...
 

Η Έναστρη Νύχτα είναι ελαιογραφία σε καμβά και απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του ζωγράφου στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.

Ο πίνακας απεικονίζει μια νυχτερινή σκηνή με έντεκα δίνες αστεριών και ένα φωτεινό κίτρινο μισοφέγγαρο. Στο φόντο υπάρχουν λόφοι, στη μέση του εδάφους υπάρχει μια φεγγαρόλουστη πόλη με μια εκκλησία που έχει ένα επίμηκες καμπαναριό και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σκούρα πράσινη σιλουέτα ενός κυπαρισσιού.

Ο πίνακας εκτίθεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Βαν Γκογκ.

Πηγή: skai.gr