Κλείσιμο

Κώστας Παπαδάκης υπ. δήμαρχος Αθηναίων: Δεν αντιλαμβανόμαστε τον δήμο ως εφαλτήριο πολιτικής σταδιοδρομίας

Τις προτεραιότητες του προγράμματός του για την πρωτεύουσα παρουσιάζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος δήμαρχος  Αθηναίων Κώστας Παπαδάκης

Τις θέσεις και τους στόχους της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα», ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο της Αθήνας Κώστας Παπαδάκης.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τον δήμο ως εφαλτήριο πολιτικής σταδιοδρομίας, ούτε ως χώρο αδρανών αντιπολιτεύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Κώστα Παπαδάκη, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων

ΕΡ: Εάν αύριο εκλεγείτε δήμαρχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε κύριε Παπαδάκη;

ΑΠ: Προγραμματίζονται κατεπειγόντως αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση των φρεατίων και άνοιγμα των ρεμάτων. Αναβαθμίζονται δομές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και αμοιβής για να προσφέρουν ποιοτικές επαρκείς υπηρεσίες στους κατοίκους και εργαζομένους, ανοιχτές ισότιμα και στους μετανάστες. Ιδιαίτερη μέριμνα, ψυχολογική, νομική, στεγαστική συνδρομή στα θύματα ρατσιστικής, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ο προϋπολογισμός του δήμου αναπροσανατολίζεται με αφαίρεση των δαπανών για επενδυτικά προγράμματα και επαναφορά στη χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών. Και τα έσοδά του με έμφαση στη φορολόγηση του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο δήμος διεκδικεί από την κυβέρνηση τα έσοδα που του οφείλει και αντιπαλεύει τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το οικονομικό παρατηρητήριο, τα ΕΣΠΑ και την εξάρτηση της χρηματοδότησης από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ακυρώνονται όλα τα έργα βιτρίνας και μετατροπής της Αθήνας σε τουριστικό ντεκόρ, όπως ο Μεγάλος Περίπατος και η διαμόρφωση του Στρέφη. Ακυρώνονται η κατασκευή του γηπέδου των 120.000.000 ευρώ στον Βοτανικό, όπως και η μεταφορά του Πρωτοδικείου από την Ευελπίδων στη Λουκάρεως με οικοδόμηση 50.000 τ.μ, που θα υποβαθμίσουν και τη λειτουργία των δικαστηρίων και τη ζωή στους Αμπελόκηπους. Το ίδιο ο σχεδιασμός εργοταξίου και γραφείων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Φεύγουν οι λαμαρίνες και η αστυνομία από την πλατεία Εξαρχείων και ακυρώνεται η κατασκευή του Μετρό εκεί. Φεύγουν από Στρέφη, Δρακόπουλου και όπου αλλού. Οι χώροι πρασίνου αποδίδονται ελεύθεροι στη δημόσια χρήση, αναβαθμίζονται και διευρύνονται. Πάρκο Γουδή, Αλσος Προμπονά, πάρκο Γκράβας, Πάρκο Δρακόπουλου, Λόφος Φιλοπάππου, Λόφος Στρέφη απαλλάσσονται από κτίσματα και σχέδια εμπορευματοποίησης. Ακυρώνεται η καταστροφή 30 στρεμμάτων χώρου πρασίνου στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Μουσείο της πόλης των Αθηνών στεγάζεται σε διπλανά οικόπεδα και πρώην εργοστάσια.

Καταγράφονται τα διαθέσιμα ακίνητα δημοσίου και ιδιωτών, δεσμεύονται, αξιοποιούνται και αποδίδονται σε δικαιούχους για κύρια κατοικία με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και για στέγαση σχολείων και κοινωνικών υπηρεσιών. Φεύγει η προσχολική αγωγή από τα κοντέινερ. Κατεδαφίζονται όλα τα ερείπια, κουφάρια και ισόβια γιαπιά, απαλλοτριώνονται και επιτάσσονται χωρίς αποζημίωση και μετατρέπονται σε χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, πλατείες, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους. Αναβαθμίζονται τα πεζοδρόμια με διαπλάτυνση, φωτισμό, διευκόλυνση κυκλοφορίας ΑμεΑ. Περιορίζεται η εμπορευματοποίηση και τα τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες και περάσματα. Το κέντρο της Αθήνας γίνεται ξανά κατοικήσιμο, με ελεύθερους χώρους και πράσινο. Διαμορφώνονται ποδηλατόδρομοι, δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων και υποδομές εξυπηρέτησης. Πυκνώνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας και επεκτείνεται η λειτουργία του τραμ. Αποθαρρύνεται η κυκλοφορία του ΙΧ και δημιουργούνται χώροι υπόγειας στάθμευσης για να απαλλαγούν οι δρόμοι από τα αυτοκίνητα.

Η Αθήνα αντί για σιντριβάνια και διαμορφώσεις βιτρίνας γεμίζει δημόσιες κρήνες με ποιοτικό δροσερό νερό για τους διαβάτες και δημόσια λουτρά και αποχωρητήρια σε κάθε γειτονιά, σκιάδια, παγκάκια και υπόστεγα σε κάθε πλατεία.

ΕΡ: Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν εσάς και όχι τη σημερινή δημοτική αρχή; Πώς κρίνετε τη σημερινή δημοτική αρχή; Πού πέτυχε και πού υστέρησε;

ΑΠ: Η δημαρχία Μπακογιάννη μαζί με τη Ν.Δ. καταστρέφει την Αθήνα, την παραδίδει στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, αδιαφορεί για τη στεγαστική κρίση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη διάθεση των κατοικιών για βραχυχρόνιες μισθώσεις, παραλείπει ακόμα και τα χιλιάδες κενά ακίνητα να καταγράψει αξιοποιήσει και διαθέσει για τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων και των υπηρεσιών. Μετατρέπει το κέντρο και τους δημόσιους χώρους σε ντεκόρ και διαδρόμους εξυπηρέτησης τουριστικών καταλυμάτων. Δίνει προτεραιότητα σε άχρηστα έργα βιτρίνας όπως ο Μεγάλος Περίπατος και το σιντριβάνι της Ομόνοιας αντί για αντιπλημμυρικά, διαμόρφωση πεζοδρομίων, επισκευές σχολείων κλπ. Υποβαθμίζει όλες τις υπηρεσίες του δήμου, παραδίδοντας τις σχετικές λειτουργίες σε ιδιώτες και εργολάβους, και ιδίως τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν με σχετικές παροχές τους κατοίκους από την οικονομική κρίση και να ανταποκριθούν στην ανάγκη αλληλεγγύης θυμάτων ενδοοικογενειακής, έμφυλης και ρατσιστικής βίας. Σπαταλάει εκατομμύρια για έργα που ωφελούν ιδιώτες όπως το γήπεδο του Βοτανικού αντί να τα διαθέσει για τις ανάγκες των δημοτών και για μια καλύτερη πόλη.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ;

ΑΠ: Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες πολιτικές και να στηρίξουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις κατοίκων και εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε αυτά που υπηρετούν και εκφράζουν τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης. Δεν αντιλαμβανόμαστε το δήμο ως εφαλτήριο πολιτικής σταδιοδρομίας, ούτε ως χώρο αδρανών αντιπολιτεύσεων. Θα αγωνιστούμε από κάθε θέση με τους κατοίκους και εργαζόμενους της πόλης ενάντια στις οικονομικές πολιτικές που λεηλατούν τη ζωή μας τη στεγαστική κρίση και την παράδοση της πόλης στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο. Διεκδίκηση ανωτάτου ορίου στις τιμές των ενοικίων κύριας κατοικίας, περιορισμών στα airbnb, και απαγόρευση βραχυχρόνιας εκμίσθωσης κενών κατοικιών, καταγραφής, δέσμευσης, αξιοποίησης και διάθεσης του κτιριακού δυναμικού για τις λαϊκές στεγαστικές ανάγκες. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμία έξωση, κανένα σπίτι στα χέρια κράτους-τραπεζίτη-funds. Αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.

ΕΡ: Κλείνοντας θα θέλαμε το μήνυμά σας προς τους δημότες της Αθήνας.

ΑΠ: Το δίλημμα των δημοτικών εκλογών είναι αν τα προβλήματα της Αθήνας θα λυθούν σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου με προτεραιότητα την κερδοφορία του η σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων και εργαζομένων της. Η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» υπηρετεί το δεύτερο. Αγωνιζόμαστε για μια πόλη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, κοινωνική, ανθρώπινη, βιώσιμη, αλληλέγγυα, πολιτιστική, πράσινη, δημοκρατική, για τις ανάγκες των κατοίκων και εργαζομένων της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ