Κλείσιμο

Έμφραγμα και τσιγάρο

Τουλάχιστον 3.000 λιγότερους ασθενείς το χρόνο που πάσχουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα νοσήλευαν τα ελληνικά νοσοκομεία, εάν απαγορευόταν το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι καθηγητές Κρεμαστινός, Πυργάκης και Μπουτούλας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι το κάπνισμα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα μαζί με το άγχος και το στρες για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών νόσων.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι δυστυχώς το 60% όσων παθαίνουν έμφραγμα στη χώρα μας πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, γιατί δεν αξιολογείται άμεσα η κατάσταση της υγείας τους, αλλά και γιατί πολλές φορές οι υπηρεσίες υγείας καθυστερούν όσον αφορά τη μεταφορά των ασθενών.

Όπως ανέφεραν, βασική προτεραιότητα της Εταιρείας παραμένει η απαγόρευση του καπνίσματος αρχικά σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συνέβη με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εταιρία, το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών στη χώρα μας καπνίζουν.
Πηγή: skai.gr