Διακήρυξη αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης υπέγραψαν Βρετανία και Σουηδία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία υπέγραψαν διακήρυξη αμοιβαίας αλληλεγγύης που προβλέπει ακόμα και στρατιωτική συνδρομή από τη μια προς την άλλη χώρα σε περίπτωση που κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση από ξένη δύναμη.

Η διακήρυξη υπεγράφη το μεσημέρι από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την ομόλογό του Μαγκνταλένα Άντερσον στην επίσημη εξοχική κατοικία της δεύτερης στο Χάρπσουντ.

Ο Βρετανός ηγέτης έκανε λόγο στις κοινές δηλώσεις με την κα Άντερσον για «ιστορική» διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, που θα φέρει τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά. Η διακήρυξη προβλέπει, όπως είπε ο κ. Τζόνσον, «περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας, ενίσχυση των στρατιωτικών μας ασκήσεων και περαιτέρω κοινή ανάπτυξη τεχνολογιών».

Ερωτηθείς τι είδους βοήθεια θα παράσχει στη Σουηδία αν δεχθεί επίθεση, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Η διακήρυξη το καθιστά σαφές: είναι κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας που το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλώς θα παράσχει βοήθεια. Αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι τι θα αποφασίσει η Σουηδία να ζητήσει». 

Ερωτηθείς ξανά τι βοήθεια θα παράσχει το Λονδίνο αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση χωρίς να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε πως σε περίπτωση επίθεσης ή καταστροφής στη Σουηδία, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστρέξει προς βοήθεια της Σουηδίας με οτιδήποτε ζητήσει η Σουηδία». Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη δέσμευση και όχι για ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο.

Η κα Άντερσον είπε ότι αν μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, τότε θα παρασχεθεί βοήθεια από την άλλη «με ποικιλία τρόπων», συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής στήριξης.

Η Σουηδή Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει  πως η Ρωσία θα αντιδράσει σε περίπτωση που η χώρα της υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να έχει αποσαφηνίσει τι μορφή θα έχει αυτή η αντίδραση. «Η ένταση σε αυτή τη μεριά της Ευρώπης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια δεδομένης της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σχολίασε η κα. Άντερσον.

Η επίσκεψη του κ. Τζόνσον γίνεται τις παραμονές της απόφασης της Στοκχόλμης για αίτηση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που όπως είπε ο Βρετανός ηγέτης «εναπόκειται στη Σουηδία». Το Λονδίνο έχει πει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να αποφασίζει για το μέλλον του έναντι εξωτερικών απειλών.

Αυτό ισχύει και για τη Σουηδία και για τη Φινλανδία, την οποία θα επισκεφθεί το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον. Εκεί θα υπογράψει αντίστοιχη διακήρυξη αλληλεγγύης με την ομόλογό του Σάνα Μαρίν.

Στις δηλώσεις του από το Χάρπσουντ ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η «αιμοδιψής» επιχείρηση του Πούτιν κατά ενός κυρίαρχου έθνους έχει βάλει τέλος στην ελπίδα για διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αυτή η ελπίδα είχε δημιουργηθεί μετά από μια νίκη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε εξασφαλιστεί εν μέρει χάρη στη γενναιότητα του ρωσικού λαού.

Χαρακτήρισε «θλιβερή ειρωνεία» ότι οι ηγέτες της ΕΕ υποχρεώνονται να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της κοινής άμυνάς τους «έναντι της κενής έπαρσης ενός τυράννου του 21ου αιώνα».