Βρετανία: Για αντιγραφή των Ναζί θα κατηγορήσει το Κρεμλίνο και τους Ρώσους στρατηγούς ο Γουάλας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για αντιγραφή των Ναζί θα κατηγορήσει τον Πρόεδρο Πούτιν, τους συμβούλους του και τους στρατηγούς του ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας σε σημερινή ομιλία του.

Η παρέμβαση του κ. Γουάλας στο Εθνικό Μουσείο Στρατού στο Λονδίνο γίνεται την ημέρα που η Μόσχα διοργανώνει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα Νίκης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Βρετανός υπουργός θα αναφέρει: «Μέσω της εισβολής τους στην Ουκρανία, ο Πούτιν, ο ενδότερος κύκλος και οι στρατηγοί του τώρα αντικατοπτρίζουν το φασισμό και την τυραννία από 70 χρόνια πριν, επαναλαμβάνοντας τα σφάλματα των απολυταρχικών καθεστώτων του περασμένου αιώνα. Η τύχη τους πρέπει επίσης, σίγουρα, να είναι τελικά η ίδια».

Θα κατηγορήσει τη ρωσική ηγεσία στην ουσία για προσβολή της μνήμης των Ρώσων που αντιτάχθηκαν στο ναζισμό, λέγοντας: «Η απρόκλητη και παράνομη εισβολή τους στην Ουκρανία, οι επιθέσεις κατά αθώων αμάχων και των εστιών τους και οι εκτεταμένες θηριωδίες - περιλαμβανομένων των εσκεμμένων κατά γυναικών και παιδιών - διαβρώνει τη μνήμη θυσιών του παρελθόντος και την κάποτε περήφανη παγκόσμια υπόληψη της Ρωσίας».

Ο κ. Γουάλας θα επικρίνει επίσης δριμύτατα τους διοικητές των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και για τη στρατιωτική ανικανότητα που έχουν επιδείξει.

«Ας επισημάνουμε τη γελοιότητα των Ρώσων στρατηγών, απαστράπτοντες στις περιποιημένες στολές τους παρέλασης και υπό το βάρος των πολλών μεταλλίων τους, που είναι εντελώς συνένοχοι στο σφετερισμό από τον Πούτιν της περήφανης ιστορίας των προγόνων τους στην άμυνα κατά μιας αδίστακτης εισβολής, στην απώθηση του φασισμού, στη θυσία για έναν ανώτερο σκοπό», θα πει ο υπουργός και θα προσθέσει ότι οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν επιδείξει μια «ντροπιαστική» συμπεριφορά, με αποτυχίες, θυμό, ανεντιμότητα και αποποίηση ευθυνών.

«Όλοι οι επαγγελματίες στρατιώτες θα πρέπει να είναι σοκαρισμένοι με τη συμπεριφορά του ρωσικού στρατού. Όχι μόνο έχει εμπλακεί σε μια παράνομη εισβολή και σε εγκλήματα πολέμου, αλλά οι επικεφαλής του έχουν εκθέσει τις δυνάμεις τους σε βαθμό που θα έπρεπε να περάσουν στρατοδικείο», θα προσθέσει ο Μπεν Γουάλας.

Πηγή: skai.gr