Βάτραχοι κατά του καρκίνου

Ένα συνθετικό μόριο, βασισμένο σε μόριο που βρίσκεται στα ωοκύτταρα των βατράχων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει όγκους στον εγκέφαλο.

Η αμφινάζη βασίζεται σε μόριο που έχει απομονωθεί από τα ωοκύτταρα του βατράχου Rana pipiens.

Επιστήμονες στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι η αμφινάζη αναγνωρίζει τη ζαχαρούχο επικάλυψη σε ογκοκύτταρα, οπότε προσκολλάται πάνω της και την εξουδετερώνει.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Molecular Biology, το μόριο θα μπορούσε να θεραπεύσει πολλές μορφές καρκίνου.

Ωστόσο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ και την εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας Alfacell θεωρούν ότι έχει ιδιαίτερη ευχέρεια στο να θεραπεύσει τον καρκίνο στον εγκέφαλο, για τον οποίον οι μόνες τρέχουσες θεραπείες είναι η σύνθετη χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία.

Ο καθηγητής Ραβί Ατσάρια δήλωσε: "Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μόριο. Είναι σαν μαγική συνταγή της Μητέρας Φύσης για την αναγνώριση και την καταστροφή των καρκινογόνων κυττάρων.

Κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά της εύρεσης και καταστροφής ογκοκυττάρων, παράγεται εύκολα στο εργαστήριο και παρέχει πολλές ελπίδες για μέλλουσες θεραπευτικές αγωγές".

Η αμφινάζη είναι μορφή ενός ριβονουκλεϊκού ενζύμου που βρίσκεται σε όλους τους οργανισμούς και που παίζει ρόλο στη διευθέτηση του γενετικού υλικού που ονομάζεται RNA.

Επειδή όμως η αμφινάζη προέρχεται από αμφίβιο και όχι θηλαστικό, είναι σε θέση να αποφεύγει τις συνήθεις μορφές άμυνας των καρκινογόνων κυττάρων και να τα σκοτώνει. Και αφού προσκολλάται μόνο στα ογκοκύτταρα, δεν παρουσιάζει κινδύνους για άλλα κύτταρα.

Πάντως βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του και η χρήση του στη θεραπεία του καρκίνου θεωρείται απίθανη για αρκετά χρόνια ακόμη.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης)