Θα μας παρατηρεί από ψηλά

Από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της Βορειοδυτικής Ρωσίας θα εκτοξευτεί ο πιο εξελιγμένος τεχνολογικά δορυφόρος παρατήρησης της Γης, ο GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Φορέας του δορυφόρου θα είναι ένας ρωσικός πύραυλος "Ροκότ", ένας τροποποιημένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος θα θέσει το δορυφόρο σε ηλιο-σύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της ESA μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BBC, με ιδιαίτερη επιστημονική σημασία, καθώς για πρώτη φορά ο δορυφόρος θα δημιουργήσει έναν υψηλής ανάλυσης ψηφιακό χάρτη του "γεωειδούς" (της επιφάνειας της Γης) και θα καταγράψει, για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, τις διακυμάνσεις της βαρύτητας σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη και πώς αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το χώρο και το χρόνο.

Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της κίνησης των ωκεανών και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ενώ θα επιτρέψει πλέον να διαμορφωθεί ένα καθολικό σύστημα μέτρησης του ύψους οπουδήποτε στη Γη.

Ο βάρους 1.100 κιλών, GOCE, σε σχήμα βέλους και με διαστάσεις πέντε επί ένα μέτρο, φέρει πτερύγια και δεν είναι καθόλου ίδιος με τα άσχημα "κουτιά" με τα οποία συνήθως μοιάζουν οι δορυφόροι.

Κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία 45 ευρωπαϊκών εταιριών, με επικεφαλής την Thales Alenia Space στην Ιταλία και έχει αυτό το αεροδυναμικό σχήμα για να παραμένει σταθερός στα ρεύματα του αέρα, καθώς θα κινείται στο χαμηλό υψόμετρο των 263 χλμ., πολύ χαμηλότερα από τους άλλους δορυφόρους παρατήρησης της Γης, κάτι αναγκαίο προκειμένου να μπορέσει να καταγράψει και τις παραμικρές ανωμαλίες στη βαρύτητα του πλανήτη μας.
Πηγή: skai.gr