Υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα διεξαχθεί σήμερα, Σάββατο 07-03-2020, επιχείρηση εξουδετέρωσης πυρομαχικού υλικού (Νάρκη Αγκυροβολίας τύπου GV του Β’ παγκοσμίου Πολέμου) από ειδικό κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού από τις 10:00 π.μ. έως τη λήξη αυτής (δύση του ήλιου) στο λιμένα Λουτρακίου της Κοινότητας Γλώσσης, Σκοπέλου.

Η νάρκη, τύπου GV, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας της ΓΓΠΠ, βρέθηκε το 2016, από έναν ψαροντουφεκά, κοντά στην ακτή, στην θέση Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει προσπάθεια ανέλκυσης της, καθώς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ και σε περίπτωση έκρηξης θα υπήρχε κίνδυνος ζημιάς στην ηλεκτροδότηση των Σποράδων.

Τώρα, όμως μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η απομάκρυνση της νάρκης.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής επικοινωνίας του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με τον Δήμαρχο Σκοπέλου, Σταμάτη Περίσση και έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση του πυρομαχικού υλικού στη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι Λουτρακίου/Σκοπέλου, όπου και αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε η εξουδετέρωση της νάρκης.

Για την ασφαλή έκβαση της επιχείρησης και την αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου, θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τις περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 1000 μέτρων, τόσο από τη θέση εντοπισμού της νάρκης, όσο και κατά την πορεία ρυμούλκησης ως προς την προτεινόμενη από το Πολεμικό Ναυτικό θέση εξουδετέρωσής της.

Τέλος, ειδικό κλιμάκιο της ΓΓΠΠ, με επικεφαλή τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβο Θεοδώρου, έχει μεταβεί στο νησί της Σκοπέλου, προκειμένου να διασφαλίσει τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή απομάκρυνση της νάρκης και την εξουδετέρωσή της, καθώς και την προστασία των πολιτών σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο δράσης. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση εξουδετέρωσης της νάρκης εκτός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν ειδικά κλιμάκια, του Δήμου Σκοπέλου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΔΔΗΕ και του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις