Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Ομάδα Ιταλών επιστημόνων δήλωσε στο έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry ότι ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ ίσως προστατεύουν από το βλεφαρόσπασμο, ο οποίος σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί ακόμη και προσωρινή τύφλωση.

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μια μορφή δυστονίας που συνήθως επηρεάζει άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών. Πρόκειται για έναν ανεξέλεγκτο μυϊκό σπασμό, εξ αιτίας του οποίου τα μάτια του πάσχοντος μπορεί να κλείνουν παρά τη θέλησή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται η ευαισθησία στο φως και το συχνό πετάρισμα των βλεφάρων.

Ο καθηγητής Τζοβάνι Ντεφάζιο, που διεξήγαγε την έρευνα με συναδέλφους του από το Τμήμα Νευρολογικών και Ψυχιατρικών Επιστημών του Μπάρι, επεσήμανε ότι, αν και σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη το κάπνισμα φαινόταν να παίζει προστατευτικό ρόλο, η νέα μελέτη δεν κατέληξε σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ αντίθετα φαίνεται πιθανό η κατάποση καφέ να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μάλιστα η χρονική στιγμή εμφάνισης του συμπτώματος φέρεται να επιβραδύνεται κατά 1,7 χρόνια για κάθε επιπλέον φλυτζάνι καφέ που καταναλώνεται ημερησίως.

Ο καθηγητής Ντεφάζιο προσέθεσε ότι η καφεΐνη μπορεί να αποκλείει υποδοχείς στον εγκέφαλο που συνδέονται με το σπασμό, και επεσήμανε το ενδεχόμενο ανάλογος μηχανισμός να λειτουργεί στην πιθανή προστατευτική λειτουργία της καφεΐνης έναντι της νόσου του Πάρκινσον.

Πάντως, ο Δρ Τομ Γουόρνερ, ιατρικός σύμβουλος του βρετανικού συλλόγου Dystonia Society, κρίνει ότι, αν και τα ευρήματα ανοίγουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για έρευνα, χρειάζεται πολύ πιο συστηματική μελέτη για να επιβεβαιωθεί ότι όντως υπάρχει σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και βλεφαρόσπασμου.
Πηγή: Πηγη: BBC (Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης)