O ακήρυχτος πόλεμος του Ντονμπάς- Πώς άνοιξε ο «κύκλος αίματος» στα ουκρανικά σύνορα

Παρά τις συμφωνίες του Μινσκ ένας ακήρυχτος πόλεμος μαίνεται στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές επιδιώκουν, με την δύναμη των όπλων, την απόσχιση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με βαρύ «φόρο αίματος» και από τις δύο πλευρές.

Το Νοέμβριο του 2013, οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας είχαν πλημμυρίσει με διαδηλωτές που ζητούσαν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρώπη. 

Η λεγόμενη ευρωπλατεία θα καταφέρει να ρίξει τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, που κοιτούσε περισσότερο προς τη Ρωσία παρά προς τη Δύση.

«Προχώρησε η συμφωνία σύνδεσης, αλλά ταυτόχρονα οι ρωσόφωνες περιοχές στο Ντονμπάς, επαναστάτησαν ή αντέδρασαν αν θέλετε, κάτι που αποτέλεσε την ευκαιρία για τη Ρωσία να επέμβει» εξηγεί ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Στο Ντονμπάς, το ανατολικότερο μέρος της Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρωσία, ρωσόφωνοι ουκρανοί επαναστατούν, και δημιουργούν τις Λαϊκές Δημοκρατίας του Λουγκάνσγκ και του Ντονέτσκ.

Επί 7 συναπτά έτη, πολεμούν από τη μια ο ουκρανικός στρατός και από την άλλη οι αυτονομιστές με τη συνδρομή της Ρωσίας, η οποία είχε εισβάλλει – μήνες πριν, στην Κριμαία που αποφάσισε με δημοψήφισμα να προσχωρήσει στη Ρωσία. 

«Τα βαθύτερα αίτια, βρίσκονται στο γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Ουκρανία κι ο ουκρανικός λαός αποτελούν κατά κάποιο τρόπο, μέρος αναπόσπαστο της Ρωσίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι τμήμα της Ρωσίας, της ρωσικής επικράτειας ή οπωσδήποτε κάτω από την επιρροή της» επισημαίνει ο κος Ιωακειμίδης.

Πράγματι τον 19ο αιώνα η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας και τον 20ο αιώνα, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Από το 91, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε, υπάρχουν περιοχές όπου οι ρωσόφωνοι είναι περισσότεροι των Ουκρανών, όπως στις επίμαχες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ όπου από τους περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες, οι μισοί είναι Ρώσοι. 

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κι Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Βερέμης, εξηγεί πως ο κύριος Πούτιν θα συνεχίσει αυτή την ιστορία, 
«Αλλωστε και η Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, έβγαλε ψήφισμα να δώσει ανεξαρτησία στις 2 αυτές επαρχίες», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται πως ο πόλεμος των 2 πλευρών, προκάλεσε και την τραγωδία των 298 επιβατών, του Βoeing των μαλαισιανών αερογραμμών, το καλοκαίρι του 2014, που καταρρίφθηκε στο Ντόνετσκ, από πύραυλο εδάφους αέρος καθώς εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ.

Οι ελπίδες όλων για ειρήνη στην περιοχή, αναπτερώθηκαν με την επίμαχη συμφωνία του Μινσκ, τον Φεβρουάριο του 15, όπου οι 2 πλευρές συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός και υποχώρηση των στρατευμάτων.

Η συμφωνία βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ – από καμία πλευρά.

Πηγή: skai.gr