Αναλυτής του Atlantic Council στον ΣΚΑΪ: Δεν αποκλείεται ρωσική προβοκάτσια στην Ουκρανία

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την Ρωσία στην Ουκρανία, λέει στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο αναλυτής του Atlantic Council, Μάιλκ Μπότσιορκιβ που ζει στο Κίεβο.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ρωσική προβοκάτσια τις επόμενες μέρες που θα δώσει πάτημα στη Μόσχα για να εισβάλλει στην Ουκρανία, ενώ μιλά ανοιχτά για ένα νέο ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη. 

Παράλληλα κάνει λόγο για πλήγμα στην σταθερότητα της Ουκρανίας, το οποίο και έχει πετύχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να χρειαστεί να ρίξει ούτε μια βολή.

H συνέντευξη

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή; Βρισκόμαστε όντως σε αποκλιμάκωση ή πρέπει να είμαστε πιο δύσπιστοι απέναντι στη Μόσχα; 

Λοιπόν, η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο απόσυρσης για την οποία κάνουν λόγο οι Ρώσοι. Αλλά κοιτάξτε, ο πόλεμος συνεχίζεται. 

Ο πόλεμος συνεχίζεται από το 2014 και μόλις σήμερα στη πόλη Λβιβ, όπου οι περισσότεροι ξένοι διπλωμάτες έχουν μεταφερθεί, υπήρχαν ψεύτικeς απειλές για βόμβες σε σχολεία και πολλά σχολεία στην πόλη χρειάστηκε να εκκενωθούν.Μπορείτε να φανταστείτε πόσο φοβήθηκαν τα παιδιά; Αλλά αυτό συμβαίνει για πολλές, πολλές εβδομάδες σε όλη την Ουκρανία. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιό τους, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Πολλά από αυτά έχουν ήδη συμβεί. Η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία είναι μεταξύ των δύο τομέων που έχουν ήδη πληγεί πολύ άσχημα χωρίς ο κ. Πούτιν να χρειαστεί να ρίξει μία βολή.

Αν σήμερα όλα τελείωναν και δεν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή, ποια πλευρά θεωρείτε πως βγαίνει κερδισμένη μέχρι στιγμής; 

Η Ρωσία πρόκειται να επιμείνει στο να αποσύρει η Ουκρανία την αίτηση ένταξής της στο ΝΑΤΟ ή στην αυτονομία για την κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς. Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο εδώ και η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να βγει κερδισμένη εάν συμβεί κάποιο από αυτά τα δύο πράγματα. Εάν η Ουκρανία αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, θα δείτε ανθρώπους στους δρόμους εδώ. Είναι λοιπόν μια πολύ, πολύ λεπτή στιγμή για την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Και τι θα γίνει με τις περιοχές που θέλουν αυτονομία; 

Κοιτάξτε, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές στο Ντονμπας, ισχυρίζονται ότι απειλούνται από την ουκρανική πλευρά εκεί. Ετοιμάζονταν εδώ και εβδομάδες για μια "ουκρανική επίθεση". Δεν έχει συμβεί. Και αυτός είναι ο φόβος μου ότι θα υπάρξει κάποια προβοκάτσια ή κάποια επιχείρηση αντιπερισπασμού και θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν τουλάχιστον σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας.

Στον απόηχο αυτής της κρίσης, θα πρέπει πλέον να θεωρούμε την πιθανή υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως ουτοπία; 

Κοιτάξτε, η Ουκρανία έχει ενσωματώσει στο Σύνταγμά της την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι η Δύση πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία και να μην αφήσει τη Ρωσία να υπαγορεύει ποιος μπαίνει στο ΝΑΤΟ και ποιος μένει εκτός ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν πολύ, πολύ σημαντικό να διατηρήσει η Δύση τη θέση της. Αλλά ο φόβος μου και των άλλων εδώ, είναι ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και πως θα δώσουν κάποιου είδους διέξοδο διαφυγής, όπως την αποκαλούν, στη Μόσχα. Και αυτό στο τέλος θα βλάψει αρκετά την Ουκρανία.

Πρέπει να δούμε αυτή την κρίση σαν μια υπενθύμιση πως ο ψυχρός πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη; 

Ναι απολύτως. Και, ξέρετε, όσο ο κ. Πούτιν είναι στην εξουσία, αυτός είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει για την υστεροφημία του. Είναι πιο μεγάλος πλέον σε ηλικία και θέλει να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επανασχεδιάσει τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου αυτού στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Επομένως, είναι πολύ, πολύ σημαντικό η Δύση να παραμείνει ενωμένη και να σταθεί απέναντί του. Αλλά κοιτάξτε, το άλλο σημείο που θα θίξω είναι ότι οτιδήποτε συμβεί εδώ στην Ουκρανία θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, υψηλότερες τιμές τροφίμων, λιγότερη ασφάλεια, περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, και άλλα τέτοια. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ικανότητα του Κρεμλίνου να προκαλεί προβλήματα σε όλο τον κόσμο μέσω αυτής της κρίσης.

Πηγή: skai.gr