Κλείσιμο

Μείωση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού εντός τριμήνου διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η ανοσία στον κορωνοϊό ίσως διαρκεί μόνο για λίγους μήνες, καθώς τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός όταν προσβληθεί μειώνονται κατά περισσότερο από 1/4 σε διάστημα τριών μηνών.

Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης του Imperial College του Λονδίνου στην οποία συμμετείχαν 365.000 πολίτες.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «ταχεία» ελάττωση της ανοσίας και θεωρούν πως ακόμα και αν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ίσως θα πρέπει να χορηγείται δύο φορές το χρόνο.

Η μελέτη έδειξε ότι στο τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Ιούνιο αντισώματα στον κορωνοϊό είχε αναπτύξει το 6% του πληθυσμού στη Βρετανία. Τρεις μήνες αργότερα το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 4,4%.

Η δραστικότερη μείωση των αντισωμάτων καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 75, με πτώση 40% στην άμυνα του οργανισμού εντός τριών μηνών. Κατά μέσο όρο τα αντισώματα στον οργανισμό των συμμετεχόντων στη μελέτη μειώθηκαν κατά 26,5 στο τρίμηνο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η μελέτη αφορά μόνο τα αντισώματα και όχι τα Τ-λεμφοκύτταρα που συνιστούν πρόσθετη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, τουλάχιστον το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδεικνύεται ότι παράγει εκτός από αντισώματα και αυτά τα λεμφοκύτταρα, τόσο στους νέους όσο και στους πιο ηλικιωμένους εθελοντές.

Επίσης, οι ερευνητές στο Imperial College επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ποσότητα των αντισωμάτων που απαιτούνται ώστε να αποτρέπεται η εκ νέου προσβολή από τον ιό.