Κορωνοϊός-Κοντοζαμάνης: Έγκαιρη πρόσβαση Ελλάδας στο εμβόλιο και χρηματοδότηση

Στη σημερινή ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκτός από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας, αντιμετώπισε τη μάχη με επιτυχία και κατάλληλη οργάνωση.

«Προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.», επεσήμανε.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας η κυβέρνηση «συνεχίζει να ενισχύει το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα».

«Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας».

Τόνισε δε, μέχρι τέλους του έτους θα έχουμε 1.200 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ .

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυξάνονται και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην κοινή προμήθεια της ρεμντεσιβίρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η χρήση της καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Θέλω να είμαι σαφής. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Παρείχαμε έγκυρη ενημέρωση, δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν θα το κάνουμε» είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως η ΕΕ διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της την πρόσβαση στο εμβόλιο και μάλιστα έκλεισε συμφωνία με το εμβόλιο της Οξφόρδης την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει έγκαιρη πρόσβαση και χρηματοδότηση του κόστους, ενώ εκτίμησε ότι στα τέλη του 2020 οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες.

Πηγή: skai.gr