Κλείσιμο

Υποχρέωσαν ανάπηρο να συρθεί όταν του πήραν τις μπαταρίες του σκούτερ του

Ένας άνδρας, ακρωτηριασμένος στο ένα του πόδι και χέρι, αναγκάστηκε να συρθεί σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου όπου διέμενε, την ημέρα της γαμήλιας επετείου του, επειδή οι υπάλληλοι ασφαλείας κατέσχεσαν τις μπαταρίες για το αναπηρικό του όχημα, ένα σκούτερ. 

Ο 68χρονος Καναδός Στερν Χότζ, ο οποίος έχασε το αριστερό χέρι και το δεξί του πόδι σε ατύχημα το 1984, χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ένα σκούτερ που τροφοδοτείται από μπαταρίες λιθίου.

Πετούσε από το Κάλγκαρι του Καναδά στην Τάλσα της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ για να γιορτάσει την 43η επέτειο του γάμου του όταν, όπως καταγγέλλει, δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου του είπαν ότι δεν μπορούσε να πετάξει επειδή το σκούτερ του χρησιμοποιεί μπαταρίες λιθίου, με συνέπεια οι μπαταρίες να κατασχεθούν… 

Ο λόγος, σύμφωνα με τους την αεροπορική εταιρεία United Airlines και την Καναδική Αρχή Ασφάλειας Αερομεταφορών (Catsa), ήταν «ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια».

Σήμερα υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), τα αμαξίδια και άλλα οχήματα με μπαταρία επιτρέπεται να ταξιδεύουν αποκλειστικά «με την έγκριση της αεροπορικής εταιρείας».

«Μού παίρνουν τα πόδια - και όχι μόνο αυτό, την αξιοπρέπειά μου»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χοτζ. Είπε ότι επέδειξε στους αρμοδίους έγγραφα που απεδείκνυαν ότι το αναπηρικό σκούτερ του είχε εκ των προτέρων λάβει άδεια για το αεροσκάφος από την ίδια την αεροπορική εταιρεία. 

«Το να σέρνομαι στο πάτωμα μπροστά στη σύζυγό μου είναι το πιο ταπεινωτικό πράγμα που μπορώ να σκεφτώ», δήλωσε ο 68χρονος στο καναδικό CBC. 

«Μια (γαμήλια) επέτειος υποτίθεται ότι αφορά πώς ερωτεύθηκες... και πώς διατήρησες αυτή τη μαγεία ζωντανή» πρόσθεσε. «Και μού αρνήθηκαν αυτά τα πράγματα… Σέρνομαι στο πάτωμα, και είναι αξιολύπητο».

Η United Airlines προσέφερε στον Χοτζ και στη σύζυγό του Τζαν… 800 δολάρια σε ταξιδιωτική πίστωση προκειμένου να ζητήσει συγνώμη για την «ενόχληση».

«΄’Ενόχληση’’ είναι όταν βρέχει στις διακοπές σου» σχολίασε ο Χοτζ. «Αυτή ήταν μια στιγμή που άλλαξε τη ζωή μου και της συζύγου μου» υπογράμμισε, ο οποίος προσφεύγει στην Καναδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ