Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό του Titan- Οξυγόνο μόλις για 40 ώρες έχει το υποβρύχιο

Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου αξιωματούχων του αμερικανικού Λιμενικού μια «σύνθετη έρευνα» βρίσκεται σε εξέλιξη - Άκαρπες μέχρι στιγμής οι προσπάθειες - Καθ΄οδόν επιπλέον βοήθεια για την συμβολή στις έρευνες

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan, που αγνοείται για δεύτερο 24ωρο ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του θρυλικού Τιτανικού, καθώς οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους μόλις 40 ώρες για τον εντοπισμό του, όσο διαρκεί δηλαδή και το οξυγόνο στο υποβρύχιο. 

Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου αξιωματούχων του αμερικανικού Λιμενικού μια «σύνθετη έρευνα» όπως την χαρακτήρισαν βρίσκεται σε εξέλιξη από αμερικανικά και καναδικά μέσα η οποία απαιτεί όμως εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία τα οποία δεν διαθέτουν οι ίδιοι. Για το λόγο αυτό ζητούν την συνδρομή κι άλλων χωρών προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες.

«Η ενοποιημένη διοίκηση προσπαθεί να συγκεντρώσει αυτή την τεχνογνωσία και την πρόσθετη ικανότητα για να μεγιστοποιήσει την προσπάθεια για την επίλυση αυτού του πολύ περίπλοκου προβλήματος», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πλοίαρχος Jamie Frederick.

Οξυγόνο μόνο για 40 ώρες

Οι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν ότι έχει απομείνει οξυγόνο για «περίπου 40 ώρες» και επισημαίνεται ότι τα πληρώματα των σωστικών συνεργείων «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο» για να διασφαλίσουν ό,τι είναι δυνατό για τον εντοπισμό του “Titan” και των μελών του.

«Γνωρίζουμε από τα δεδομένα που χρησιμοποιούσαμε ως σημείο εκκίνησης ήταν 96 ώρες. Ξέρουμε ότι σε αυτό το σημείο είμαστε περίπου 40, 41 ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πλοίαρχος.

«Κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα»

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Λιμενικού παραδέχονται πως παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «κανένα αποτέλεσμα στις έρευνες». 

«Προσφέρουμε τις πιο εγκάρδιες σκέψεις και τις προσευχές μας για τα πέντε μέλη του πληρώματος, τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους», είπε στους δημοσιογράφους ο πλοίαρχος της ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η επιχείρηση εντοπισμού του διεξάγεται μέχρι στιγμής σε 7.600 τετραγωνικά μίλια και συμμετέχουν αεροσκάφη και σκάφη της ακτοφυλακής και του αμερικανικού ναυτικού, καθώς από τον καναδικό στρατό. Παράλληλα, συνδράμει και η 106η Πτέρυγα Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς της Νέας Υόρκης στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ σε δήλωσή της την Τρίτη.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται βοήθεια και από άλλες χώρες. Όπως είπε ο πλοίαρχος Frederick αρκετά πλοία βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Και τα πέντε μέλη του σκάφους έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τον Στόκτον Ρας, πρόεδρο και ιδρυτή της Oceangate Στόκτον Ρας, τον δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ, τον Πακιστανό επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και τον γιο του Σουλεμάν και τον χειριστή Πολ Ναρζολέ.

Φίλοι και συγγενείς τους προσεύχονται για τον εντοπισμό του πληρώματος το συντομότερο δυνατόν ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι το έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης. Ο υποπλοίαρχος David Mauget, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το πρωί στην DailyMail.com: «Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα ότι οι πιθανότητές τους είναι 1%».

Γαλλική βοήθεια με εντολή Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Atlante για να συμμετάσχει στις διεθνείς έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου υποβρυχίου.

«Η ιδέα και η επιθυμία μας είναι το πλοίο να φτάσει το συντομότερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να είναι την Τετάρτη στις 20:00 τοπική ώρα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη θάλασσα, Ερβέ Μπερβίλ, στο BFMTV θυγατρικό του CNN.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και 4.000 μέτρα και η ομάδα λειτουργίας του ρομπότ έχει αναχωρήσει από τη γαλλική πόλη της Τουλόν, σύμφωνα με τον Berville.

«Αυτός είναι ένας αγώνας χρόνου που ξεκίνησε χθες το βράδυ (Δευτέρα) και η Γαλλία ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των αμερικανικών αρχών», είπε.

Με οκτώ ώρες καθυστέρηση αντέδρασε η ιδιοκτήτρια εταιρεία;

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υποβρυχίου, OceanGate Expeditions αντέδρασε με οχτάωρη καθυστέρηση μέχρι να ενημερώσει ότι έχασε το στίγμα του στο αμερικανικό Λιμενικό Σώμα την Κυριακή Έως αυτή τη στιγμή ωστόσο, δεν έχει επαληθευτεί αν όντως η εταιρεία καθυστέρησε να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Σύμφωνα με τον ερευνητή των ωκεανών Robert Blasiak, εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού οι συνθήκες θα είναι δύσκολες καθώς η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη από ό,τι στην επιφάνεια. 

Επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που το υποβρύχιο έχει παρασυρθεί μακριά αλλά επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης. 

Πηγή: skai.gr