Κλείσιμο

Χωρίς ενιαία στάση η Ομάδα Βίζεγκραντ για τον Τραμπ

Ανάλογα με το ποια χώρα ρωτήσετε, στην Κεντρική Ευρώπη, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι είτε μια πηγή αμηχανίας σε θέματα που αφορούν τη Μόσχα ή, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, απολαμβάνει πρωτόγνωρη εμπιστοσύνη. Οι συνεργάτες της EurActiv από την Κεντρική Ευρώπη αναφέρουν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις διαφορές τους, μοιράζονται τις ίδιες αξίες και συνεργάζονται σε διάφορα θέματα πολιτικής. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από διάφορες πρωτοβουλίες υπέρ της δημοκρατίας και συνεργάζονται στενά σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Συρία και την Ουκρανία. Παρ ‘όλα αυτά, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν έρθει επίσης σε αντίθεση πολλές φορές.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σειρά από ζητήματα πολιτικής στην οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος – ή στις οποίες η εξεύρεση μιας κοινής θέσης αποτελεί ζητούμενο: προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, μείωση των εκπομπών CO2 ή οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί. Ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Οι δεσμοί δεν έγιναν ισχυρότεροι μέσω των διαπραγματεύσεων της εταιρικής σχέσης διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων. Μετά από χρόνια συζητήσεων, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ολοκληρωθεί στο μέλλον. Τα επόμενα χρόνια μοιάζουν, τουλάχιστον για την ώρα, αβέβαια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νεοφερμένος στον κόσμο της πολιτικής, κέρδισε την εξουσία στηριζόμενος στο κύμα λαϊκισμού. Η άνοδός του στην προεδρία ήταν απροσδόκητη και οι πρώτες αποφάσεις του δεν έκαναν τίποτα για να ανακουφίσουν τους φόβους των συμμάχων και των εταίρων της Αμερικής.
Ωστόσο, η Ομάδα των χωρών του Βίζεγκραντ (V4) παραμένει λίγο πιο ήρεμη σε σχέση με τους συμμάχους τους στη Δυτική Ευρώπη. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν είναι πιθανό να θιγούν από τις αποφάσεις του Τραμπ – και ενώ μπορεί να μην ωφελούνται σημαντικά από την αλλαγή της κυβέρνησης πέρα από τον Ατλαντικό, η έλλειψη των ζημιών είναι το κέρδος τους.

Πολωνία: ανήσυχη αλλά αισιόδοξη


Η Πολωνία και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν μια ιστορικά ισχυρή σχέση, παρά το αιώνιο θέμα της βίζας. Η Πολωνία είναι η πιο φιλοαμερικανική χώρα της V4, η οποία συχνά θεωρείται ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής των ΗΠΑ και της αμερικανικής πολιτικής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η ιστορική σχέση δεν απειλείται από τη νέα κυβέρνηση, αλλά η Πολωνία ανησυχεί ότι μπορεί να περιθωριοποιηθεί από τον Τραμπ. Ο Michal Baranowski, Διευθυντής του Γραφείου της Βαρσοβίας για το German Marshall Fund, βλέπει την κυβέρνηση Τραμπ ως μια ευκαιρία για την ενίσχυση των πολωνοαμερικανικών δεσμών. Παρ ‘όλα αυτά, παραμένει δύσπιστος όσον αφορά την «απρόβλεπτη και δυναμική προσέγγιση του Τραμπ στα πράγματα».

Για την Πολωνία, από την άποψη της σχέσης της με τις ΗΠΑ, το θέμα της ασφάλειας έχει προτεραιότητα. Η επιρροή της Ρωσίας έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία και η Βαρσοβία αποζητά να πάρει περισσότερες και καλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας από την Ουάσιγκτον, ενώ η Ρωσία θεωρείται μια πραγματική απειλή για την συνέχιση της ύπαρξης του πολωνικού κράτους.
Η Πολωνία ήταν αρκετά επιτυχής στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια: αγόρασε το νέο μαχητικό αεροσκάφος της, το F-16, από τις ΗΠΑ, σε μια συμφωνία που περιλάμβανε ένα σημαντικό πακέτο αντισταθμιστικών οφελών, αυξάνοντας την αξία της αμερικανικής επένδυσης ακόμη περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Πολωνία ως μέρος της παρουσίας τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη λεγόμενη Ανατολική Πτέρυγα.

Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται ο κύριος λόγος ανησυχίας για τον Τραμπ. Ενώ η Πολωνία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία του, τα σχόλια του νέου προέδρου για την Ρωσία και το Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και ο δεδηλωμένος στόχος του για φθίνουσα αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη έχει προβληματίσει τη Βαρσοβία. Η Πολωνία είναι αβέβαιη για το αν ο Πρόεδρος Τραμπ θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και, αν ναι, πως θα τις εφαρμόσει.

«Ο Τραμπ έχει μια πιο αυταρχική προσέγγιση για τους συμμάχους του από τους προκατόχους του. Η Πολωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάδειξη του τι ωφελεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Πολωνίας θα φέρει στις ΗΠΑ: ότι η Ανατολική Πτέρυγα είναι επίσης σημαντική για την αμερικανική ασφάλεια, για παράδειγμα. Μπορούμε επίσης να χρειαστεί να σκεφτούμε την περαιτέρω στήριξη της Αμερικής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ISIS, η οποία μπορεί να απαιτήσει κάποιες δύσκολες αποφάσεις από την Πολωνία, όπως η περαιτέρω εμπλοκή της με τη Συρία», ανέφερε ο Baranowski.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Tomasz Smura, ερευνητής στο Ίδρυμα Casimir Pulaski, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον. Ο ίδιος τονίζει ότι «για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, από έξι έως δώδεκα μήνες, τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τη διάσταση της ασφάλειας των πολωνοαμερικανικών σχέσεων». Σημείωσε ότι «ο πρόεδρος δεν είναι αυτοκράτορας, έτσι ώστε ακόμη και αν θέλει να εισαγάγει σημαντικές αλλαγές, θα απαιτηθεί η συγκατάθεση του Κογκρέσου». Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ακόμη πιο αισιόδοξο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σημαντικές πολωνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ», λέει η Ιωάννα Βάιντα, εκπρόσωπος του υπουργείου. Και πρόσθεσε, «η εκτίμηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Witold Waszczykowski με το Χένρι Κίσινγκερ, σύμβουλο για την εξωτερική πολιτική, και τον Michael Flynn, σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια».

Παρά αυτές τις ανησυχίες, οι οικονομικές σχέσεις αναμένονται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα € 9 δις το 2015 και αυξάνονται έκτοτε. Ο Tony Housh, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Πολωνία, δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές από την άποψη των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Πολωνίας και των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι «η ισχυρή σχέση [μεταξύ της Πολωνίας και των ΗΠΑ] θα συνεχιστεί, χωρίς καμία διακοπή», παρά την ανησυχία του για τη νέα κυβέρνηση. Η Βαρσοβία ελπίζει ότι οι ιστορικοί δεσμοί, η βελτίωση των εμπορικών και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ θα καταφέρει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή για τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ θα επικεντρωθεί σε χώρες όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί όμως αναρωτιούνται στην Τσεχία τι θα σημαίνει αυτή η σχέση για τη χώρα. Ο Jan Kovar, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην Πράγα υποστηρίζει ότι ένας από τους στόχους του Τραμπ είναι να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά την άποψή μου, η θέση του Τραμπ βασίζεται στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο ένας ανταγωνιστής παρά ένας εταίρος. Βλέπει την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως ο ίδιος βλέπει την Κίνα. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτές τις χώρες ως ανταγωνίστριες», ανέφερε στην EurActiv Τσεχίας. «Θα επικεντρωθεί στις χώρες όπου υπάρχει έντονο το αίσθημα του ευρωσκεπτικισμού. Αυτό σημαίνει χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η V4 γενικότερα. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τονίζει ότι η μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ είναι τόσο κακή», πρόσθεσε. Και οι δύο πολιτικοί θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος σε αυτόν τον τομέα. Πέρυσι, ο Πρόεδρος της Τσεχίας πρότεινε ότι ένα εθνικό δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν κακή ιδέα.

Ωστόσο, ο Vit Dostal, διευθυντής ερευνών στην Ένωση Διεθνών Σχέσεων έχει διαφορετική άποψη. «Το ερώτημα είναι πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ερμηνεύσουν τον προσανατολισμό της Τσεχίας προς τα ανατολικά, κυρίως στην Κίνα. Για τον Τραμπ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος στο διεθνές σύστημα. Και η προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει επιρροή στην Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένα από τα πράγματα που η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί» ανέφερε. Οι Κινεζικές επενδύσεις αποτελούν σημαντικό θέμα στην ατζέντα του Προέδρου Zeman και η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Τσεχική Δημοκρατία ήταν, κατά τη γνώμη του, μια μεγάλη επιτυχία. Σε ό, τι αφορά αυτό το θέμα, Τραμπ και Zeman θα μπορούσαν μάλλον να διαφωνήσουν.

Όσον αφορά την Ομάδα Βίσεγκραντ στο σύνολό της, η νίκη του Donald Trump είναι πιθανό να είναι κακά νέα. Ο Tomas Prouza, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, συμμερίζεται αυτή την άποψη. «Σύμφωνα με ορισμένες από τις δηλώσεις του Τραμπ, φαίνεται ότι η νίκη του είναι μάλλον κακή εξέλιξη για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ είναι μάλλον ένας κίνδυνος για την άμυνα και την οικονομία μας», προειδοποιεί. Κατά τη γνώμη του, η αντίδραση των χωρών αυτών θα είναι πολύ σημαντική. «Αυτή η κατάσταση φέρνει δύο βασικά καθήκοντα για την Τσεχική Δημοκρατία. Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της εσωτερικής ενιαίας αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου με τις τρίτες χώρες. Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία μας με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής δημιουργίας ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας πια», τονίζει.

Πρόσφατα, η ενίσχυση της συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα έχει αναδειχθεί ως ένα ένα μεγάλο θέμα στην ΕΕ. Και οι χώρες της V4 πρέπει να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση. «Η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της, διότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνομιλεί μόνο με τις χώρες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Radko Hokovsky, ο εκτελεστικός διευθυντής της δεξαμενής σκέψης European Values στην Πράγα.

Η Σλοβακία παραμένει αισιόδοξη αλλά με επιφυλάξεις


Οι πρώτες αντιδράσεις της Σλοβακίας για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ευγενικές, ελαφρώς αισιόδοξες, αλλά κυρίως προσεκτικές. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η προεδρία του Τραμπ θα είναι απαραιτήτως κακή και χαιρέτισε την προοπτική της «ισορροπίας μεταξύ των υπερδυνάμεων», αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε ότι σε ορισμένους τομείς η ΕΕ «έχει λειτουργήσει σαν το παιδί για όλες τις δουλειές για τις ΗΠΑ» και πιστεύει ότι εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ΕΕ θα κάνει το ίδιο, κάτι το οποίο ο ίδιος θα προτιμούσε, αποκαλώντας τες «ανοησίες». Ο Φίκο αναγνώρισε ωστόσο ότι η Ευρώπη θα «πρέπει να αντιδράσει» αν ο Τραμπ τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση της στρατιωτικής εμπλοκής στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο. Ο Πρόεδρος Αντρέι Κίσκα αντέδρασε με έναν τρόπο ο οποίος δεν ήταν το ίδιο περιχαρής με τον Τσέχο ομόλογό του, αλλά ευχήθηκε στον Τραμπ να έχει μια επιτυχημένη θητεία. Ο Κίσκα πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ πρεπει να εκπροσωπεί τις ίδιες αξίες ασχέτως με το ποιος βρίσκεται στο Λευκό Οίκο.

Από την άποψη των διατλαντικών σχέσεων, η άποψη της Σλοβακίας διαφέρει από τις άλλες χώρες της V4. Η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων (IVO) και δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2016 έδειξε ότι το επίπεδο της δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ είναι το υψηλότερο στην περιοχή. Μόνο το 27% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Αμερική. Ο Andrej Matisak, Σλοβάκος δημοσιογράφος ο οποίος καλύπτει τις εξωτερικές υποθέσεις για την Pravda, δήλωσε ότι η Σλοβακία και οι ΗΠΑ είναι μέλη των ίδιων οργανισμών, και συνδέονται με το εμπόριο και τις κοινές αξίες. Ότι «μπορεί να ακούγεται πολύ λίγο για κάποιους, αλλά ακόμη και αυτό είναι τώρα σε κίνδυνο», είπε στην EurActiv Σλοβακίας.

Το εμπόριο ΗΠΑ-Σλοβακίας αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με την AmCham Σλοβακίας, το 2015, ανήλθε σε 2,06 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Υπεύθυνος Πολιτικής στο AmCham Michal Krcmery αναμένει ότι αυτή η θετική τάση στις εμπορικές σχέσεις θα συνεχιστεί. Οι Αμερικανοί επενδυτές στη Σλοβακία είναι σταθεροί. Δεν περιμένουμε να επαναξιολογήσουν τα σχέδιά τους υπό το πρίσμα της αλλαγής στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Krcmery. «Σίγουρα, είναι πιο δύσκολο να πω με ποιο τρόπο οι πολιτικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εισροή επενδύσεων από τις ΗΠΑ». Το κύριο ζήτημα που εκκρεμεί την προεδρία του Τραμπ είναι η απροθυμία του να εξακολουθήσει να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Η δέσμευση της Σλοβακίας να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως 1,6% το 2020 προηγείται κατά πολύ της πρόσφατης έντονης συζήτησης σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη. Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας του 2016, η αντιπροσωπεία της Σλοβακίας αποσπάστηκε από την κίνηση για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στην EurActiv Σλοβακίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Danka Capakova υπογράμμισε την αποστολή 152 στρατιωτών στις στρατιωτικές ασκήσεις της Ομάδας Βίσεγκραντ. Εστιάζοντας στην εναρκτήρια ομιλία Trump’s, ο Ντούσαν Φίσερ της Σλοβακικής Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής (SFPA) παρατήρησε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως θετική αναφορά στην Ευρώπη. «Για τα επόμενα 4 χρόνια, ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη και να μην αναπτύξει καθόλου σχέσεις με τη V4», δήλωσε ο Φίσερ.

Η Ουγγαρία αναμένει περισσότερη ελευθερία κινήσεων


Το όραμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν για ένα κόσμο υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζεται από το τέλος της εποχής των πολυμερών συμφωνιών και τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης ο οποίος υποστήριξε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Ο Ορμπάν, επιθυμεί να δει μια νέα «πολυπολική παγκόσμια τάξη» να αναδύεται, τάχθηκε κατά της εκλογής της Χίλαρι Κλίντον από την αρχή, διότι η εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών είναι «θανατηφόρα για την Ουγγαρία», ενώ αυτή των Ρεπουμπλικάνων θα προσφέρει μια ευκαιρία στη χώρα για να επιβιώσει. Επαίνεσε τον Τραμπ για τις απόψεις αναφορικά με τη μετανάστευση και την πίστη του στην ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών.
«Ο Βίκτορ Ορμπάν απεχθανόταν την κυβέρνηση Ομπάμα, κυρίως γιατί του θύμιζε συνεχώς την σημασία της προσήλωσης στις δημοκρατικές αξίες, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση αναμένει το αντίθετο από την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Balazs. Σύμφωνα με τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ, οι ιδεολογικές ομοιότητες και μια λιγότερο παρεμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική θα μπορούσαν να προσφέρουν πλεονεκτήματα σε επίπεδο πρωτόκολλου για τον Ορμπάν, υπό τη μορφή μιας πρόσκλησης στο Λευκό Οίκο, αν και οι παράγοντες αυτοί είναι απίθανο να του προσφέρουν λιγότερο χώρο για ελιγμούς σε διεθνές επίπεδο.

Ένας Λευκός Οίκος, ο οποίος θα ασχολείται λιγότερο με τις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην ουγγρική κυβέρνηση να δράσει όπως θέλει στο εσωτερικό της – δήλωσε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Tamas Magyarics. Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει γίνει πολλές φορές δέκτης κριτικής από την Ουάσιγκτον για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε στα μέσα ενημέρωσης, τις επιθέσεις της στην κοινωνία των πολιτών και τη διάβρωση του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου ELTE.

Ο πολιτικός επιστήμονας Marton Ugrosdy πιστεύει ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την μακροπρόθεσμη φύση των διμερών σχέσεων: ο πρώτος είναι το πώς θα εξελιχθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Ο δεύτερος είναι ποιος θα επιφορτιστεί με τις υποθέσεις της Ανατολικής Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον Marton Ugrosdy, ερευνητή στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, η αλλαγή φρουράς στην Ουάσιγκτον θα προσφέρει την ουγγρική κυβέρνηση τουλάχιστον ένα εξάμηνο, στο οποίο μπορεί να επιτύχει τους στόχους της υπό λιγότερο αμερικανικό έλεγχο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συχνά εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο και πρέπει και άλλες χώρες να επωμιστούν το βάρος της λειτουργίας του, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά και μετά την εκλογή του. Επομένως, κράτη μέλη τα οποία δεν συμμετέχουν αρκετά θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, το συντομότερο δυνατό, κάτι το οποίο η Ουγγαρία υποσχέθηκε να πετύχει μέχρι το 2026. «Με βάση τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι πιθανόν η ουγγρική κυβέρνηση να πρέπει να επανεξετάσει αυτή τη δέσμευση, προκειμένου να μεταφέρει αυτήν την προθεσμία πιο νωρίς», δήλωσε ο Fidesz- πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή παίζει το παιχνίδι της αναμονής αναφορικά με τις επιπτώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη σταθερότητα των διατλαντικών σχέσεων, αλλά η πλειοψηφία των ειδικών πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό ότι οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν από τη ρήτρα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ. Παρ ‘όλα αυτά, η ήπειρος θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια πιο αποτελεσματική αμυντική ένωση. Ο Nemeth πιστεύει ότι η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και της στρατιωτικής βιομηχανίας για τη δημιουργία μιας δομής ανεξάρτητης από το ΝΑΤΟ να είναι ένα σημαντικό βήμα.

Ακόμα κι αν τίποτα δεν έχει ειπωθεί για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας η οποία να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κοινού στρατού, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει εδώ και αρκετό καιρό ζητήσει τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, ο οποίος θα βασίζεται στην γαλλο-γερμανική συνεργασία. Το μήνυμα εναρμονίζεται με το αφήγημα «πρώτα η ασφάλεια» το οποίο προπαγανδίζεται από την ουγγρική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό προφανώς έρχεται σε σύγκρουση με τις αντιφεντεραλιστικές απόψεις του Ορμπάν.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr