Χαρτονομίσματα... εθισμένα στην κοκαΐνη

Μια μελέτη τυχαία επιλεγμένων χαρτονομισμάτων ευρώ στην Ισπανία, που πραγματοποίησαν χημικοί του πανεπιστημίου της Βαλένθια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Trends in Αnalytical Chemistry", έδειξε ότι περιείχαν ίχνη κοκαΐνης σε ποσότητα 155 μικρογραμμαρίων κατά μέσο όρο το καθένα, ενώ σε μερικά η ποσότητα έφθανε μέχρι τα 889 μικρογραμμάρια, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα χαρτονομίσματα "μολύνονται" από την μεταξύ τους επαφή και τη διέλευσή τους μέσα από τα μηχανήματα μέτρησης των τραπεζών.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το πρόβλημα είναι διεθνές.

Στις ΗΠΑ, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα χαρτονομισμάτων "μολυσμένων" με ναρκωτικές ουσίες, η μέση ποσότητα στα δολάρια κυμαίνεται από 2,86 έως 28,75 μικρογραμμάρια, ανάλογα με το έτος και την πόλη, ενώ έχουν καταγραφεί δολάρια που έχουν και πάνω από 1.300 μικρογραμμάρια.

Με βάση την ισπανική μελέτη, τα γερμανικά ευρώ έχουν πέντε φορές μικρότερη μέση ποσότητα κοκαΐνης.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, σε 356 τυχαία ελβετικά φράγκα, βρέθηκε πως μόνο το 6% είχαν ίχνη ναρκωτικού (σε ποσότητα πάνω από ένα νανογραμμάριο ανά χαρτονόμισμα).

Η ισπανική μελέτη συσχετίζει άμεσα την υψηλή κατανάλωση κοκαΐνης στις ΗΠΑ και την Ισπανία με το αντίστοιχα υψηλό ποσοστό ναρκωτικών στα χρήματα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, η Ισπανία παραμένει η βασική πύλη εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και ακολουθεί η Πορτογαλία, ενώ παράλληλα μεταξύ 1999 και 2005 διπλασιάστηκε ο αριθμός χρηστών στην Ισπανία από 1,6% σε 3%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της Ευρώπης (1,2%).


Πηγή: skai.gr