Χάος στη Γάζα: 150 υπόγειους στόχους της Χαμάς «χτύπησε» ο ισραηλινός στρατός τη νύχτα - Νεκροί αξιωματούχοι των εναέριων και των ναυτικών δυνάμεων της οργάνωσης

Τα ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν στη Γάζα επιχειρώντας βαθύτερα στην επικράτεια που διοικεί η Χαμάς - Νεκρός και ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων - «Γύρω στα εκατό μαχητικά αεροσκάφη» χρησιμοποιήθηκαν στους ολονύχτιους  βομβαρδισμούς - Στόχος και τοποθεσία της Χεζμπολάχ - Φόβοι για δραματική αύξηση των νεκρών

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Εκρήξεις ακούγονται από το πρωί καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά καλύπτουν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα. Το IDF έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τις σημερινές επιχειρήσεις αλλά και από τις χθεσινοβραδινές στη Γάζα ενώ επισήμανε ότι εισήλθε στο βόρειο τμήμα.

Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Λόγω της διακοπής που υπάρχει σε τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο στη Γάζα, δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής.

Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ από το Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης τα ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν στη Γάζα επιχειρώντας βαθύτερα στην επικράτεια που διοικεί η Χαμάς και προσπαθούν να δημιουργήσουν θεσεις όπου θα ξεκινά το επόμενο σταδιο των επιθεσεων.

150 στόχους έπληξε το Ισραήλ στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς διευθύνει και οργανώνει τις επιχειρήσεις του από ένα γιγάντιο δίκτυο υπόγειων σηραγγών.

«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ταξίαρχο Gilad Keinan «γύρω στα εκατό μαχητικά αεροσκάφη» χρησιμοποιήθηκαν στους ολονύχτιους βομβαρδισμούς.

 

 

IDF: Νεκρός ο επικεφαλής της εναέριας διάταξης της Χαμάς και ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων 

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει επίσης ότι σκότωσε τον Άσεμ Αμπού Ρακάμπα, τον Αρχηγό των εναέριων επιχειρήσεων της Χαμάς και τον Ρατίμπ Αμπού Τζαχιμπάν, Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων. 

Ο Άσεμ Αμπού Ρακάμπα, ήταν ήταν υπεύθυνος για «μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), υλικό ανίχνευσης και αντιαεροπορικής άμυνας» αναφέρουν οι IDF.

«Ο Άσεμ Αμπού Ρακάμπα συμμετείχε στην οργάνωση της σφαγής στις κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου», «είχε διευθύνει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με drones σε θέσεις επιτήρησης του Τσαχάλ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αξιωματούχος της Χαμάς

Νεκρός είναι και ο Ρατίμπ Αμπού Τζαχιμπάν, Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων της Χαμάς της Ταξιαρχίας της Πόλης της Γάζας. «Ο Τζαχιμπάν σχεδίασε και διέταξε την απόπειρα ναυτικής διείσδυσης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, η οποία ματαιώθηκε από τις ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις» επισημαίνουν οι IDF.

 

 

Στόχος και τοποθεσία της Χεζμπολάχ

Στόχος κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έγινε και  τοποθεσία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως απάντηση σε εκτόξευση ρουκετών, σύμφωνα με τους IDF.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον τοποθεσίας της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ως απάντηση στις ρίψεις ρουκετών προς το Ισραήλ χθες.

Οι πύραυλοι στόχευαν σε μια θέση των IDF στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά τα βλήματα έπεσαν στη Συρία.

Πηγή: skai.gr