Βρετανία: Σε διαθεσιμότητα ο πολιτικός που άρπαξε ακτιβίστρια– Τι δήλωσε vid

Θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία προκάλεσε η συμπεριφορά του υφυπουργού Εξωτερικών, βουλευτή των Συντηρητικών, Μαρκ Φιλντ, που άρπαξε τη διαδηλώτρια της Greenpeace Χάνα Μάρτιν από το σβέρκο!

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardion, το επεισόδιο σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου διαδηλώτριες της περιβαλλοντικής οργάνωσης εισέβαλαν, φορώντας κόκκινες τουαλέτες, στο ετήσιο δείπνο Bankers and Merchants, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σχετικά με την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας λόγω του Brexit. 

Ο Μαρκ Φιλντ, που είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ακούγεται στο βίντεο να λέει, αφού αρπάζει τη γυναίκα «μπορείτε να βγάλετε έξω αυτό το άτομο;».  Εκείνη το μόνο που προλαβαίνει να πει είναι «κάνουμε ειρηνική διαμαρτυρία».

mark

«Ενέργησα ενστικτωδώς» ήταν η δικαιολογία του βουλευτή για την απαράδεκτη στάση του. «Δεν υπήρχε κανένας άνδρας ασφάλειας και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ανησύχησα πραγματικά ότι θα μπορούσε να ήταν οπλισμένη... Ως αποτέλεσμα, άρπαξα σφιχτά τον ‘εισβολέα’ για να την απομακρύνω από το δωμάτιο όσο πιο γρήγορα γινόταν» υποστήριξε.

«Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό το επεισόδιο, και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη στη συγκεκριμένη κυρία, αλλά στο σημερινό κλίμα ένιωσα την ανάγκη να ενεργήσω αποφασιστικά για να εξαλείψω την απειλή χάρη στην ασφάλεια των παρόντων» πρόσθεσε.

Μετά το θόρυβο
που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Μπράντον Λούις, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα θα διερευνήσει τη συμπεριφορά του βουλευτή. Λίγο αργότερα, ο κ. Φιλντ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.  

Η αντίδρασή του έχει καταδικαστεί ως αχρείαστα και δυσανάλογα βίαιη. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τη χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Υπήρξαν, ωστόσο και φωνές υπεράσπισης του κ. Φιλντ. που είπαν ότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολιτικοί δέχονται συχνά απειλές, η αντίδραση του υφυπουργού θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο