Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας - Τον αντικατέστησε ο Σαπς

Ο 53χρονος Γουάλας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Παρελθόν αποτελεί επισήμως από την ηγεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας ο Μπεν Γουάλας, ένας από τους πιο δημοφιλείς Συντηρητικούς πολιτικούς στη χώρα.

Με αφορμή αναμενόμενο μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο κ. Γουάλας επισημοποίησε το πρωί την παραίτησή του, την οποία είχε προαναγγείλει στα μέσα Ιουλίου.

Νέος υπουργός Άμυνας ορίστηκε ο μέχρι σήμερα υπουργός Ενέργειας Γκραντ Σαπς. Πρόκειται για την πέμπτη κυβερνητική θέση του κ. Σαπς σε έναν χρόνο: υπουργός Μεταφορών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, για λίγο υπουργός Εσωτερικών υπό τη Λιζ Τρας και υπουργός Επιχειρήσεων στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα του Ρίσι Σούνακ.

Στην επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό ο κ. Γουάλας σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Άμυνας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά εννέα χρόνια στην κυβέρνηση σε θέσεις περί εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, συνεχίζει, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σειρά απειλών και συμβάντων. Ανέφερε μεταξύ άλλων τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2017, τις δηλητηριάσεις με νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι, τις κρίσεις σε Αφγανιστάν και Σουδάν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δηλώνει ότι ήταν τιμή του να ηγείται των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας της χώρας και τονίζει πως ο βρετανικός στρατός τυγχάνει σεβασμού σε όλο τον κόσμο.

Σε μία έμμεση προειδοποίηση προς τον κ. Σούνακ σχολιάζει ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες που η άμυνα θεωρούνταν προαιρετική δαπάνη για την κυβέρνηση».

Τονίζει δε πως πιστεύει πραγματικά ότι «την επόμενη δεκαετία ο κόσμος θα γίνει πιο ανασφαλής και πιο ασταθής» και ως εκ τούτου χρειάζεται επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις.

Αποδίδει δε την απόφαση παραίτησης στο κόστος που είχε για τον ίδιο προσωπικά και για την οικογένειά του η αφοσίωσή του στα πολιτικά του καθήκοντα από το 2005 που εξελέγη βουλευτής. Ο κ. Γουάλας έχει πει πως δε θα διεκδικήσει ξανά στις επόμενες εκλογές τη βουλευτική του έδρα.

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε με δήλωση εκπροσώπου τη «σημαντική ηγεσία» που επέδειξε ο Μπεν Γουάλας στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αν και τον επέκρινε για ανεπαρκή στήριξη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επικρατέστερη νέα υπουργός Ενέργειας στη θέση του Γκραντ Σαπς θεωρείται η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για Παιδιά και Οικογένειες Κλαιρ Κουτίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ