Βρετανία: Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αποκαλύπτει ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της εξάπλωσης της Wagner στην Αφρική

Η Wagner κατηγορείται για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων σε χώρες της Αφρικής ενώ βοήθησε στη στήριξη του καθεστώτος που πληρώνει τους μισθούς τους

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επικρίνει δριμύτατα την  κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι υποτίμησε τον κίνδυνο από την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της ομάδας Wagner στην Αφρική.

Ειδικότερα, η διακομματική επιτροπή των βουλευτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για  «θλιβερή έλλειψη κατανόησης» των δραστηριοτήτων της Wagner.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη θλιβερή έλλειψη κατανόησης της κυβέρνησης σχετικά με την εξάπλωση της Wagner πέρα από την Ευρώπη, ιδιαίτερα στα αφρικανικά κράτη», λέει η πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Alicia Kearns.

Τι σημαίνει ακριβώς;

Η έκθεση περιλαμβάνει επτά κράτη όπου έχει εντοπιστεί η στρατιωτική δραστηριότητα της Wagner: Ουκρανία, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), Σουδάν, Λιβύη, Μοζαμβίκη και Μάλι.

Η Wagner έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτές τις χώρες, αποκομίζοντας πλούτη για τον εαυτό της και τους ηγέτες-πελάτες της, κυρίως εις βάρος του τοπικού πληθυσμού.

Η επιτροπή, η οποία για πρώτη φορά ανέθεσε έρευνα για την έκθεσή της 82 σελίδων, ισχυρίζεται ότι για 10 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση «υποτιμούσε τις δραστηριότητες της ομάδας Wagner, καθώς και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια για την Ευρώπη».

Η έκθεση της επιτροπής χρησιμοποίησε στοιχεία που παρασχέθηκαν από ανώτερη πηγή της Wagner, έναν «αποστάτη», ο οποίος αποκάλυψε ότι η οργάνωσή του είχε καυχηθεί ότι δίδασκε στις τοπικές αστυνομικές αρχές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πώς να βασανίζουν πολίτες αιχμαλώτους.

Η Ομάδα Wagner κατηγορείται για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων σε αυτή τη χώρα ενώ βοήθησε στη στήριξη του καθεστώτος που πληρώνει τους μισθούς τους.

Το Μάλι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας χώρας όπου η Wagner έχει αντικαταστήσει με επιτυχία δυτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία της Γαλλίας, ενώ ευνοήθηκε από μια αυταρχική κυβέρνηση που κατέλαβε πρόσφατα την εξουσία. «Όπου η Δύση απομακρύνεται, η Wagner εισχωρεί, βλέποντας ευκαιρίες στα βάσανα και το κέρδος στο χάος», αναφέρει η έκθεση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις χώρες που αγωνίζονται», προσθέτει ότι «στόχος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου είναι να αναγκάσει τα κράτη που αποτυγχάνουν να βασιστούν στη Wagner».

Πέρα από την Αφρική, η Wagner συνέβαλε καθοριστικά στην παράνομη κατοχή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Αποτελούν έκτοτε μία από τις πιο αποτελεσματικές μάχιμες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσφατα δημιούργησαν βάση στη Λευκορωσία. Η σημερινή έκθεση αποκαλεί την προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στη Wagner «εξαιρετικά εφησυχαστική».

Η κα Kearns είπε στο BBC ότι η ομάδα Wagner αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρύτερης ανάγκης να ρυθμιστούν οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMC).

Υπάρχει επίσης μια μετα-αποικιακή ιστορία δυτικών μισθοφόρων στρατιωτών που δρούσαν στην Αφρική στο παρελθόν με περιορισμένο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στο Κονγκό.

Αλλά πόσα θα μπορούσε να κάνει ή να έχει κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η Wagner είναι ουσιαστικά βραχίονας της ρωσικής κυβέρνησης;

«Οι κυρώσεις δεν αρκούν», λέει η κ. Κερνς. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να θέσει εκτός νόμου την ομάδα Βάγκνερ για αυτό που είναι: τρομοκρατική οργάνωση».
 

Πηγή: skai.gr