Κλείσιμο

Βία και πολιτική ρευστότητα στο Ιράκ

Αρκετοί όλμοι έπληξαν ένα βενζινάδικο στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι και να τραυματισθούν 11, ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον εννέα όλμοι έπεσαν στην περιοχή, καταστρέφοντας 13 αυτοκίνητα οι οδηγοί των οποίων σχημάτιζαν ουρά για να αγοράσουν καύσιμα.

Αρκετοί όλμοι έπεσαν σε άλλο ένα βενζινάδικο σε κοντινή περιοχή, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης αναγκάζονται συχνά να σχηματίζουν ουρές σε πρατήρια καυσίμων επί ώρες, και αρκετές φορές έχουν σημειωθεί επιθέσεις ενόπλων. Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε δύο πρατήρια την περασμένη Τετάρτη, σκοτώνοντας 70 ανθρώπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ήλθε σ’ επαφή με ιρακινούς ηγέτες και τους προέτρεψε για εθνική ενότητα έπειτα από την αποχώρηση του μεγαλύτερου σουνιτικού κοινοβουλευτικού συνασπισμού από την κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα ιρακινές πηγές.

Ο Μπους συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τους δύο αντιπροέδρους Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και Τάρεκ αλ Χασίμι για να συζητήσουν τους λόγους πίσω από την αποχώρηση του Ιρακινού Μετώπου Συμφωνίας.

Ο Μπους επεσήμανε στους ιρακινούς πολιτικούς την ανάγκη για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνεργασία μεταξύ των ιρακινών ηγετών.

Ο αμερικανός ηγέτης συζήτησε επίσης με τον Αλ Χασίμι, αντιπρόεδρο του Μετώπου Συμφωνίας, την ανάγκη για τη συμμετοχή του κινήματος στην πολιτική διαδικασία κι εξέφρασε την κατανόησή του για τους λόγους της αποχώρησης τοπυ κόμματός του από την κυβέρνηση.

Οι σουνίτες υπουργοί έχουν δηλώσει πως θα επιστρέψουν στις θέσεις τους μόνον εάν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι αποδεχθεί τους όρους του κινήματός τους για μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί η επιρροή των σιιτικών πολιτοφυλακών στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι απέρριψε τις παραιτήσεις έξι σουνιτών υπουργών του Μετώπου για την Εθνική Συμφωνία, οι οποίες υπεβλήθησαν αυτήν την εβδομάδα έπειτα από βαθιές διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου της πρωθυπουργίας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Μαλίκι αρνήθηκε ν’ αποδεχθεί τις παραιτήσεις, αφήνοντας ανοικτά τα περιθώρια για έναν συμβιβασμό έπειτα από διαβουλεύσεις σ’ υψηλό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr