Τζόνσον: Μη αποδεκτοί οι μέχρι τώρα όροι της ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «υπάρχει μια καλή συμφωνία να γίνει» με την ΕΕ επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, αλλά σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι όροι που προτάσσουν οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το Λονδίνο.

Ο κ. Τζόνσον μιλούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν από το αποψινό δείπνο του στις Βρυξέλλες (7μμ ώρα Λονδίνου) με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική πρωτεύουσα, σκοπός του δείπνου είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να επαναρχίσουν οι επαφές των διαπραγματευτικών ομάδων.

«Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν για την ώρα πως αν περάσουν ένα νέο νόμο στο μέλλον με τον οποίο δε συμμορφωθούμε, θα έχουν το αυτόματο δικαίωμα να μας τιμωρήσουν. Και επιμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δε θα έχει κυρίαρχο έλεγχο επί των υδάτων της για αλιεία», είπε ο κ. Τζόνσον συνοψίζοντας τις διαφωνίες.

«Δε νομίζω ότι αυτοί είναι όροι που οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα έπρεπε να αποδεχθεί», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει με ή χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Η εμπορική συμφωνία εφόσον επιτευχθεί θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα υπάγονται στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται δασμούς σε σειρά προϊόντων και πρόσθετες τελωνειακές διατυπώσεις.
 

Πηγή: skai.gr