Συναγερμός για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ ανακοίνωσε ότι καταγράφει η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας, μετά την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν χθες στην Ουκρανία.

Την είδηση διαψεύδει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, επιμένοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για να προφυλάξει τον κλειστό πυρηνικό σταθμό από «τρομοκράτες».

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε χθες, ότι είναι «αδύνατον να πούμε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές» και χαρακτήρισε την κατάληψή του, ως «μία από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη σήμερα».

Η εκπρόσωπως του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, κατήγγειλε χθες ότι οι Ρώσοι κρατούν ομήρους το προσωπικό των εγκαταστάσεων και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Είμαστε εξοργισμένοι με τις αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες κρατούν επί του παρόντος ομήρους το προσωπικό των εγκαταστάσεων του Τσερνομπίλ», είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο παγκόσμιος οργανισμός, ο οποίος προωθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με «σοβαρή ανησυχία». 

Ο γενικός διευθυντής Μαριάνο Γκρόσι λέει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι λειτουργίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ «να μην επηρεαστούν ή να διακοπούν με κανέναν τρόπο». 

Το Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ήταν ο τόπος της πιο καταστροφικής πυρηνικής έκρηξης στην ιστορία το 1986, όταν εξερράγη ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του. Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας καλύπτεται από μια ατσάλινη σαρκοφάγο, ενώ μια περιοχή άνω των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση έχει εγκαταλειφθεί.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,