Έκκληση Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας: Δείξτε μέγιστη αυτοσυγκράτηση στο Τσερνόμπιλ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησε την Πέμπτη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά την είδηση για ρωσοουκρανικές συγκρούσεις γύρω από το Τσερνόμπιλ -  τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος όλων των εποχών. 

Ο παγκόσμιος οργανισμός, ο οποίος προωθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με «σοβαρή ανησυχία». 

Ο ΔΟΑΕ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον ανάλογο ουκρανικό οργανισμό ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρώην πυρηνικής εγκατάστασης, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές. 
Ο γενικός διευθυντής Μαριάνο Γκρόσι λέει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι λειτουργίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ «να μην επηρεαστούν ή να διακοπούν με κανέναν τρόπο». 

Το Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ήταν ο τόπος της πιο καταστροφικής πυρηνικής έκρηξης στην ιστορία το 1986, όταν εξερράγη ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του. Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας καλύπτεται από μια ατσάλινη σαρκοφάγο, ενώ μια περιοχή άνω των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση έχει εγκαταλειφθεί.
 

Πηγή: skai.gr