Κλείσιμο

Τραμπ: Σε τι διαφέρει η υπόθεση της Τζόρτζια από άλλες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του - Ποιο είναι το κατηγορητήριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται από τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 στη Τζόρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται από τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 στη Τζόρτζια.

Εναντίον του Τραμπ και των συνεργατών του έχουν ασκηθεί πολυάριθμες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της πλαστογραφίας και του εκβιασμού, καθώς και της παρακίνησης ενός δημόσιου αξιωματούχου να παραβιάσει τον όρκο του, μεταξύ άλλων. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε άλλα 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Mark Meadows, του πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου του Τραμπ, και των δικηγόρων Rudy Giuliani και John Eastman.

Σε αντίθεση με τις ομοσπονδιακές κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ , η υπόθεση της κομητείας Φούλτον θα προχωρήσει στο πολιτειακό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα είχε λιγότερη ικανότητα να παρέμβει στην υπόθεση εάν εκλεγεί πρόεδρος το επόμενο έτος και δεν θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του. Ο Τραμπ κατηγορείται ουσιαστικά ότι ηγήθηκε μιας εκστρατείας οργανωμένου εγκλήματος στη Τζόρτζια μέσω των ποικίλων και συλλογικών προσπαθειών για να επιτύχει την ανατροπή της εκλογικής του ήττας εκεί.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης Τζόρτζια

Στο κατηγορητήριο της πολιτείας της Τζόρτζια, αναφέρεται ότι «Ο Τραμπ και οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν ότι ο Τραμπ έχασε και εν γνώσει τους και ηθελημένα συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για να αλλάξουν παράνομα το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Τραμπ.  Αυτή η συνωμοσία περιείχε ένα κοινό σχέδιο και σκοπό για τη διάπραξη δύο ή περισσότερων πράξεων εκβιαστικής δραστηριότητας».

Η ομάδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «αποτελούσε μια εγκληματική οργάνωση της οποίας τα μέλη και οι συνεργάτες συμμετείχαν σε διάφορες σχετικές εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, ψευδών δηλώσεων και γραπτών, πλαστοπροσωπίας δημόσιου λειτουργού, πλαστογραφίας, κατάθεσης πλαστών εγγράφων, επιρροής μαρτύρων, κλοπής υπολογιστή , παραβίαση υπολογιστή, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από υπολογιστή, συνωμοσία για εξαπάτηση του κράτους, πράξεις που περιλαμβάνουν κλοπή και ψευδορκία».

Σε τι διαφέρει η υπόθεση της Τζόρτζια από άλλες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του Τραμπ;

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση που αφορά σε κατηγορίες για προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές. Είναι η τέταρτη φορά που ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για αδίκημα φέτος.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ απήγγειλε τέσσερις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για απόπειρα ανατροπής των εκλογών. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος για αυτές τις κατηγορίες και ο Σμιθ όρισε τη δίκη για τις 2 Ιανουαρίου. Εάν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος ενώ η υπόθεση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απολύσει τον Σμιθ και θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Θα μπορούσε επίσης θεωρητικά να δώσει χάρη στον εαυτό του εάν έχει καταδικαστεί. Η υπόθεση της Τζόρτζια είναι διαφορετική γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτήν, ακόμα κι αν είναι πρόεδρος, και δεν μπορεί να δώσει χάρη.

Τον Ιούνιο, ο Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ για παράνομη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και παρεμπόδιση της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανακτήσει τα έγγραφα. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος.

Τον Μάρτιο, ο Τραμπ κατηγορήθηκε για 34 κακουργήματα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο Μανχάταν. Οι κατηγορίες συνδέονται με μια πληρωμή 130.000 δολαρίων που έκανε στην Stormy Daniels, μια πορνοσταρ, με την οποία φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση. Ο Μάικλ Κοέν, δικηγόρος του Τραμπ εκείνη την εποχή, πλήρωσε τα χρήματα στην Ντάνιελς μέσω μιας εταιρείας κέλυφος και ο Τραμπ τον αποζημίωσε, καταγράφοντας τα ως νομική δαπάνη. Ο Άλβιν Μπραγκ, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, είπε ότι αυτό ισοδυναμούσε με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος.
 

Γιατί δικάζεται στην κομητεία Φούλτον;

Σχεδόν όλα τα βασικά γεγονότα που συνδέονται με την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα της Τζόρτζια έλαβαν χώρα στην Ατλάντα, την πρωτεύουσα της πολιτείας, η οποία βρίσκεται στην κομητεία Φούλτον.

Μπορεί ο Τραμπ να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές;

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος διότι το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε κανέναν που κατηγορείται για κάποιο έγκλημα, ούτε σε οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί, να κατέχει αξιώματα.
 

Πηγή: skai.gr