Κλείσιμο

«Σερμπέτι Κράνμπερι»: Πώς μια σαπουνόπερα μπορεί να «πικράνει» τον Ερντογάν στις κάλπες

Όλα έχουν να κάνουν με την πρωταγωνίστρια της σειράς τη  Νουρσεμά, της οποίας οι συγκλονιστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή της ωθούν τους θεατές να θέσουν στον εαυτό τους μια δύσκολη ερώτηση: Ποιον θα ψήφιζε;

Πώς μια δημοφιλής σαπουνόπερα με το όνομα… «Σερμπέτι Κράνμπερι» έγινε ξαφνικά ένα από τα πιο έντονα σημεία συζήτησης πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία; διερωτάται το Politico.

Όλα έχουν να κάνουν με την πρωταγωνίστρια της σειράς, τη Νουρσεμά, της οποίας οι συγκλονιστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή της ωθούν τους θεατές να θέσουν στον εαυτό τους μια δύσκολη ερώτηση: Ποιον θα ψήφιζε; Οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι και οι καλύτερες για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του στις εκλογές. 

Η Νουρσεμά είναι μια δυνατή, έξυπνη και πιστή μουσουλμάνα στη σειρά, και εκατομμύρια Τουρκάλες μπορούν εύκολα να ταυτιστούν μαζί της. Οι «λεγεώνες» των εξαρτημένων από την τουρκική σαπουνόπερα, αιφνιδιάστηκαν από μια βίαιη σεναριακή ανατροπή στην οποία παντρεύεται έναν κακοποιητικό σύζυγο από τη συντηρητική οικογένειά της. Προσπαθεί να τη βιάσει, και παραλίγο να τη σκοτώσει σπρώχνοντάς της από το παράθυρο όταν εκείνη αντιστέκεται. 

Στις αρχές Απριλίου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο αντέδρασε με αυστηρότητα στη θλιβερή ιστορία, επιβάλλοντας πρόστιμο στους δημιουργούς της σειράς και προσωρινή απαγόρευση της προβολή της, η οποία ανακλήθηκε αυτή την εβδομάδα. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι αρχές έπρεπε να παρέμβουν για να αποτρέψουν την «απεικόνιση βίας κατά των γυναικών», αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την επικριτική στάση για τη ζωή μιας θρησκευόμενης οικογένειας στην οποία οι γυναίκες δεν μπορούν να αρθρώσουν ανεξάρτητη φωνή.  


Αυτό δεν είναι λίγο για τον Ερντογάν, έναν ισλαμιστή λαϊκιστή. Η υποστήριξη πιστών συντηρητικών μουσουλμάνων γυναικών ήταν ζωτικής σημασίας για την άνοδό του στην εξουσία. Για πολλές γυναίκες, υπήρξε ένας απελευθερωτής, επειδή οι επιλογές της ζωής τους είχαν προηγουμένως περιοριστεί από τις κοσμικές κυβερνήσεις, καθώς τους είχαν αποκλείσει από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας, αν φορούσαν μαντίλα. 

Θεωρητικά, πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει «στην ψήφο της Νουρσεμά». Αλλά δεν είναι τόσο απλό, και τα θέματα που θίγονται στη δραματική σειρά ακουμπούν μερικά από τα πλέον ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στη χώρα. 

Μερικές από αυτές ακριβώς τις γυναίκες που βοήθησαν στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία τώρα τρέφουν αμφιβολίες - σε θέματα που κυμαίνονται από την κακοδιαχείριση της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν πολιτικά είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί από πρώην συμμάχους του, και χρειάστηκε να συνασπιστεί με ολοένα και πιο ακραίους ισλαμιστές για αυτές τις εκλογές, εγείροντας φόβους ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να ανακαλέσει τα μέτρα προστασίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Κι εδώ είναι που ο περιπετειώδης βίος της Νουρσέμα γίνεται έντονα πολιτικό θέμα. Η σειρά αποτέλεσε το θέμα πάνελ, συζητήσεων και άρθρων, και μάλιστα έδωσε αφορμή για ένα σύνθημα σε πανό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. 

Ωστόσο, ο Ερντογάν θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας για αυτές τις γυναίκες να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ) για μια τελευταία φορά. H Σονμέζ, που μίλησε στο Politico, είπε ότι χάρη στον Ερντογάν, οι συντηρητικές γυναίκες έχουν αποκτήσει μια θέση που δεν θέλουν να χάσουν, και αυτό μπορεί να εμπνεύσει μια αίσθηση πίστης στο AKP. Με αυτή την άποψη μπορούν να διαφωνούν νεαρές γυναίκες που είναι καχύποπτες για τη συμμαχία του Ερντογάν με το Ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας και το κουρδικό ισλαμιστικό HÜDA-PAR, παρακλάδι μιας βίαιης ομάδας γνωστής ως Κουρδική Χεζμπολάχ, γνωστή για εγκληματικές δραστηριότητες όπως βασανιστήρια και δολοφονίες. Το Νέο Κόμμα Ευημερίας εμφανίζει τα ονόματα και τις φωτογραφίες ανδρών υποψηφίων στο προεκλογικό του λεωφορείο — αλλά μια γυναίκα υποψήφια εμφανίζεται μόνο ως σκοτεινή σιλουέτα. Αυτά τα δύο κόμματα επιδιώκουν να φέρουν έναν πιο ισλαμικό τρόπο ζωής στην Τουρκία, να ποινικοποιήσουν τη μοιχεία, να απαλλαγούν από τους νόμους που τιμωρούν τη βία κατά των γυναικών και να αλλάξουν τους νόμους του αστικού κώδικα που διέπουν την ηλικία γάμου για νεαρά κορίτσια. 

Όσον αφορά το «Σερμπέτι Κράνμπερι», η σειρά παραμένει βαθιά δημοφιλής. Η επιτυχία της έγκειται στο γεγονός ότι πολλές συντηρητικές γυναίκες βλέπουν τους εαυτούς τους ως Νουρσέμα, της οποίας οι φιλοδοξίες και τα όνειρα συγκρούονται με καθιερωμένες συντηρητικές οικογενειακές αξίες. Η Αϊσέλ είπε στο Politico ότι η σειρά έχει πολλά κρυφά μηνύματα, και αυτό ενόχλησε ορισμένες συντηρητικές οικογένειες. «Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη γυναικεία ελευθερία σαν αυθάδεια. Αλλά μια γυναίκα πρέπει να στέκεται στα πόδια της. Οι γυναίκες πρέπει να είναι δυνατές σαν τη Νουρσέμα. Λατρεύω τις δυνατές γυναίκες της σειράς. Πολλές γυναίκες το κάνουν».

Πηγή: politico.eu