Ιστορική «ανεπίσημη» φωτογραφία: Ο Στάλιν στο Κρεμλίνο μόλις ενημερώθηκε για την εισβολή των Ναζί 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 22 Ιουνίου 1941 από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda. Ο Στάλιν τον διέταξε να την καταστρέψει αλλά ο δημοσιογράφος αποφάσισε να τον παρακούσει

Με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία, στο Twitter κυκλοφορεί μία σπάνια «ανεπίσημη» φωτογραφία του Στάλιν, την στιγμή που τον ενημερώνουν στο Κρεμλίνο ότι ξεκίνησε η εισβολή των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων στην Σοβιετική Ένωση. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 22 Ιουνίου 1941 από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda. Ο Στάλιν τον διέταξε να την καταστρέψει αλλά ο δημοσιογράφος αποφάσισε να τον παρακούσει και φύλαξε την ιστορική σήμερα φωτογραφία. 

Σε αυτή φαίνεται ο ηγέτης της Σοβιετικής Ρωσίας, καθιστός με σκυφτό κεφάλι στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, να κρατά την πίπα του στο χέρι. Μόλις έχει ενημερωθεί ότι ξεκίνησε η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα -  το σχέδιο επίθεσης και εισβολής της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση.

stalin

Η επιχείρηση άνοιξε το Ανατολικό Μέτωπο, στο οποίο δεσμεύτηκαν περισσότερες δυνάμεις από οποιοδήποτε άλλο θέατρο πολέμου στην ιστορία. Η περιοχή είδε μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες στον κόσμο, τις πιο φρικτές φρικαλεότητες και τις μεγαλύτερες απώλειες (για τις σοβιετικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του Άξονα), όλα αυτά επηρέασαν την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ιστορία του 20ού αιώνα.

Επιχειρησιακά, οι γερμανικές δυνάμεις πέτυχαν σημαντικές νίκες και κατέλαβαν μερικές από τις πιο σημαντικές οικονομικές περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης (κυρίως στην Ουκρανία). Παρά αυτές τις πρώιμες επιτυχίες, η γερμανική προώθηση σταμάτησε με τη Μάχη της Μόσχας στα τέλη του 1941, και η επακόλουθη χειμερινή σοβιετική αντεπίθεση ώθησε τους Γερμανούς περίπου 250 χλμ. πίσω.

Οι Γερμανοί περίμεναν με σιγουριά μια γρήγορη κατάρρευση της σοβιετικής αντίστασης όπως στην Πολωνία, αλλά ο Κόκκινος Στρατός απορρόφησε τα ισχυρότερα πλήγματα της γερμανικής Βέρμαχτ και την εξώθησε σε έναν πόλεμο φθοράς για τον οποίο οι Γερμανοί ήταν απροετοίμαστοι. Οι μειωμένες δυνάμεις της Βέρμαχτ δεν μπορούσαν πλέον να επιτεθούν κατά μήκος ολόκληρου του Ανατολικού Μετώπου που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της Βέρμαχτ και την κατάρρευση.

Πηγή: skai.gr