Κλείσιμο

Το μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν διέθετε κρυφά εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Οι επενδύσεις του δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ

Το Μπουτάν είναι γνωστό για τις υπέροχες εικόνες του και τα μοναστήρια στην κορυφή των βουνών. Με μια οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και τη δασοκομία και με υποδομές που άρχισαν να υποστηρίζουν τα κινητά τηλέφωνα μόλις πριν από δύο δεκαετίες (τα φανάρια κυκλοφορίας είναι ακόμη στον ορίζοντα). Κανείς δεν θα μπορούσε να συνδέσει το συγκεκριμένο μέρος με την «έκρηξη» και τη χρεοκοπία των κρυπτονομισμάτων. 

Και όμως, τον τελευταίο χρόνο, η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου έχει επενδύσει αθόρυβα εκατ. δολάρια σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξέτασε το «Forbes», ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Μπουτάν ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν πελάτης των χρεοκοπημένων δανειστών κρυπτονομισμάτων BlockFi και Celsius, κάτι που ποτέ δεν αποκάλυψε δημοσίως.

Η Druk Holding & Investments, που πήρε το όνομά της από το εθνικό σύμβολο του Μπουτάν, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εγχώριων περιουσιακών στοιχείων: ένα τοπικό τυροκομείο, αρκετά υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τη Royal Bhutan Airlines, η οποία διαθέτει συνολικά πέντε αεροπλάνα. 

Όταν η Druk ιδρύθηκε το 2007 με βασιλικό καταστατικό (του βασιλιά Jigme Khesar Namgyel Wangchuck), στόχος της ήταν να διαφυλάξει τον πλούτο της χώρας για «το μακροπρόθεσμο όφελος των μετόχων της, του λαού του Μπουτάν». Οι εργαζόμενοι της Druk, οι εταίροι και η ίδια η εταιρεία την έχουν περιγράψει ως κρατικό ταμείο πλούτου, αν και λειτουργεί περισσότερο σαν κρατική επιχείρηση. Σήμερα, εποπτεύει 21 εγχώριες εταιρείες.

Αλλά τουλάχιστον από το 2022, η Druk έχει, επίσης, δημιουργήσει ένα μυστικό χαρτοφυλάκιο κρυπτογράφησης. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά λάθος! Δεν είναι σαφές αν οι συμμετοχές της Druk συνδέονται με πρόσφατες πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού στο Μπουτάν, όπως μια βιομετρική πλατφόρμα ψηφιακής ταυτότητας, της οποίας ο πρώτος χρήστης ήταν ο 7χρονος πρίγκιπας του θρόνου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του απομονωμένου έθνους με την… ταραχώδη οικονομία της κρυπτογράφησης.

Τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι της BlockFi, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο, μόλις λίγες ημέρες μετά την FTX, επέδωσαν καταγγελία στην Druk στο Thimphu, την πρωτεύουσα του Μπουτάν και έδρα της βασιλικής οικογένειας. Η BlockFi κατηγορεί το ταμείο ότι δεν αποπλήρωσε δάνειο ύψους 30 εκατ. δολαρίων. 

Μήνες νωρίτερα, η Druk είχε επίσης αποκαλυφθεί ως θεσμικός πελάτης της Celsius, ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές κρυπτογράφησης στον κόσμο. Τον Οκτώβριο, η Celsius έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που περιείχε περισσότερες από 14.000 σελίδες δεδομένων χρηστών, που περιλάμβαναν ονόματα λογαριασμών, διευθύνσεις και συναλλαγές. Τα αρχεία αυτά έδειξαν ότι η Druk Holding & Investments, καθώς και ένας λογαριασμός που ονομάζεται «Druk Project Fund», πραγματοποίησε δεκάδες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022. 

Εάν πρόκειται, πράγματι, για κρατικό ταμείο πλούτου, φαίνεται να είναι το πρώτο που κατέχει άμεσα κρυπτονομίσματα. Πολλοί εικάζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι τα κρατικά ταμεία αρχίζουν να αγοράζουν κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, το συνταξιοδοτικό ταμείο της νορβηγικής κυβέρνησης - το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο - είναι μέτοχος της εταιρείας MicroStrategy, της οποίας οι μαζικές συμμετοχές σε bitcoin σήμαιναν ότι το ταμείο κατείχε τυχαία 600 bitcoin από το 2020. Το ταμείο Temasek της Σιγκαπούρης, ύψους 403 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει επίσης ευρέως γραφτεί ότι κατείχε κρυπτονομίσματα, αλλά διέψευσε τον ισχυρισμό πέρυσι.

Το βασίλειο του Μπουτάν, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα, το Νεπάλ και την Ινδία, άνοιξε τα σύνορά του στους ξένους μόλις το 1974, σε μια προσπάθεια να αναπτύξει την οικονομία του μέσω του τουρισμού υψηλού επιπέδου. Πριν το Μπουτάν απαγορεύσει προσωρινά τους ξένους επισκέπτες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο τουρισμός είχε γίνει μία από τις πιο προσοδοφόρες εξαγωγές του, μαζί με την υδροηλεκτρική ενέργεια και τη γεωργία. Και μια σειρά από ανοιχτές συνεργασίες υποδηλώνουν ότι το έθνος έβλεπε παρόμοια οφέλη και στα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: skai.gr