Το κρυφτό Ζελένσκι - Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά, αυτοπροσώπως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την «εγκληματική επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη. Κι αυτό γιατί όλοι περίμεναν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να κοιτάξει κατά πρόσωπο τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Θα μιλούσαν; Θα συγκρούονταν ή θα αγνοούσε ο ένας την παρουσία του άλλου;

Τίποτε από αυτά τελικά δεν συνέβη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε τη θέση του στον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια για όση ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είχε τον λόγο. Έδωσε το παρών μονάχα όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε εξέλθει πλέον της αίθουσας.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά, αυτοπροσώπως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την «εγκληματική επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητώντας μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασε επίσης το δικαίωμα που έχει η Μόσχα να ασκεί βέτο στο Συμβούλιο.

Είχαν περάσει παρά μόλις λίγα λεπτά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τον λόγο αλλά τα όργανα είχαν αρχίσει ήδη... νωρίτερα.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση να επιτραπεί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθυνθεί για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιο αναλυτικά, ο Βασίλι Νεμπέζνια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα - του οποίου η χώρα έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας - ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη συνάντηση σε ένα «stand-up σόου του... ενός» προσθέτοντας, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο παρά από ένα... «δρώμενο».

Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του απάντησε γελώντας ότι «δεν πρόκειται για μία ειδική επιχείρηση της αλβανικής προεδρίας» αναφερόμενος κατ' αυτόν τρόπο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που η Μόσχα επιμένει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Πρόσθεσε μάλιστα «σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι δεν θα ερχόταν εάν δεν είχε να προτείνει ένα σχέδιο για το τέλος του πολέμου που πλέον μαίνεται εδώ και 19 μήνες. Φυσικά όρος του Κιέβου παραμένει σταθερά η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι όση ώρα τον λόγο είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ έριχνε κλεφτές ματιές στο κινητό του τηλέφωνο αφήνοντάς το τελικά μακριά.

Όταν πλέον τον λόγο πήρε ο Σεργκέι Λαβρόφ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφτασε όταν τον λόγο είχε πλέον ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη δική του παρέμβαση ο κ. Λαβρόφ έστρεψε τα βέλη του κατά της Δύσης υπογραμμίζοντας ότι επιλέγει να επικαλείται τις αρχές του ΟΗΕ κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις εκάστοτε γεωπολιτικές της ανάγκες. Όση ώρα μιλούσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στην αίθουσα βρισκόταν ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Σέρχι Κισλίτσια ο οποίος επίσης κοιτούσε το κινητό του τηλέφωνο ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν λάμβανε χειρόγραφα σημειώματα.

Με λίγα λόγια η ατμόσφαιρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηλεκτρισμένη, τουλάχιστον. Φυσικά, φέτος δεν επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος με  πέρυσι. Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας δεν τοποθετήθηκαν να καθίσουν δίπλα-δίπλα αλλά βρίσκονταν μακριά η μία από την άλλη. Το μόνο που έμεινε ίδιο με το περασμένο έτος ήταν ο εκνευρισμός και το γεγονός ότι Μόσχα και Κίεβο δεν ήθελαν να αναπνέουν τον ίδιο... αέρα.

Πηγή: skai.gr