Θρίλερ με το θάνατο Μιλόσεβιτς

Σε καρδιακή προσβολή οφείλεται ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας που ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η αιτία από την οποία προκλήθηκε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα προσδιοριστεί από την τοξικολογική έρευνα. Σέρβοι ειδικοί που παρέστησαν στη νεκροψία εξήραν τον υψηλό επαγγελματισμό των Ολλανδών ιατροδικαστών. Δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία δείγματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω αναλύσεων, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική στις περιπτώσεις αυτές.
Η χήρα του Μιλόσεβιτς επεσήμανε ότι τελευταία ένιωθε τρομερά καταβεβλημένος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την θεωρία του θανάτου από φυσικά αίτια. Εκτίμησε, πάντως, ότι ενδέχεται να ευθύνονται κι άλλοι παράγοντες.
Ο νομικός σύμβουλος του Μιλόσεβιτς παρουσίασε αντίγραφο επιστολής του εκλιπόντος -μια ημέρα πριν τον θάνατό του- προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτήν ανέφερε ότι στις φυλακές του δικαστηρίου του χορηγείτο φάρμακο για τη φυματίωση από την οποία ποτέ δεν έπασχε.
Η σορός του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα παραδοθεί σήμερα Δευτέρα στην οικογένεια του. `Αγνωστος παραμένει ο τόπος ταφής. Το Βελιγράδι, πάντως, απέρριψε το ενδεχόμενο η κηδεία να έχει κρατικό χαρακτήρα εάν πραγματοποιηθεί επί σερβικού εδάφους. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Σερβίας - Μαυροβουνίου ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε θα ακυρώσει τη δίωξη εις βάρος της γυναίκας του, δήλωση η οποία σημαίνει ότι η κηδεία του Μιλόσεβιτς δεν θα γίνει σε σερβικό έδαφος, γιατί σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα του Μίρα θα συλληφθεί.
«Ο θάνατος Μιλόσεβιτς σφραγίζει μια εποχή εντάσεων και πολέμων για την οποία είχε κεντρική ευθύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Προσθέτει ότι το μεγάλο ζητούμενο για τα Βαλκάνια σήμερα είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις Μιλόσεβιτς για την υγεία του, που είναι, -όπως τονίζει-, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κρατούμενου.
Πηγή: skai.gr