Συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Βουλή των Κοινοτήτων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων με πρωτοβουλία της βουλευτού του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Μάργκαρετ Φέριερ.

Η κα Φέριερ σημείωσε, μεταξύ, άλλων ότι η νομιμότητα των ενεργειών του Έλγιν εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, καθώς αμφισβητείται η αυθεντικότητα του αντιγράφου στην ιταλική γλώσσα του φιρμανιού που ο Έλγιν ισχυριζόταν ότι είχε λάβει από τον σουλτάνο.

Τόνισε επίσης ότι το κυρίαρχο ερώτημα αναφορικά με το ζήτημα αυτό είναι κατά πόσο τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν. «Αυτό δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα να γίνει, αλλά θα επέτρεπε στα μάρμαρα να εκτιμηθούν στο αυθεντικό περιβάλλον στο οποίο σμιλεύτηκαν», ανέφερε.

Στάθηκε παράλληλα στις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία που δείχνουν στήριξη του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών και σχολίασε ότι μια απόφαση για επαναπατρισμό των Γλυπτών θα έδειχνε πως η Βρετανία είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την αποικιοκρατική νοοτροπία για τα καλά.

Η Σκωτσέζα βουλευτής σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του νόμου που απαγορεύει την απομάκρυνση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, ώστε «να καλύπτονται οι ειδικές περιστάσεις του επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Συγκεκριμένα η κα Φέριερ είπε ότι «δυνητικές τροπολογίες στη νομοθεσία θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας διαδικασίας μεσολάβησης και διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εκτίμησε δε ότι το Brexit «θα πυροδοτήσει» αιτήματα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και ότι η συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση του αιτήματος των Αθηνών. Πρόσθεσε ότι η καινοφανής ιμπεριαλιστική νοοτροπία της Συντηρητικής κυβέρνησης γύρω από το Brexit «μοιάζει με τα καινούριο ρούχα του βασιλιά».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, η Υφυπουργός Πολιτισμού Κάρολαϊν Ντίνενατζ επανέλαβε τη θέση ότι τα Γλυπτά βρίσκονται νομίμως στο Βρετανικό Μουσείο και ότι η τύχη τους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των επιτρόπων που διοικούν το μουσείο.

Συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τη θέση των επιτρόπων ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το καλύτερο μέρος για να βλέπει κανείς τα Γλυπτά στο πλαίσιο της παρουσίασης της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ξεκαθάρισε δε ότι τα Γλυπτά δεν εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ποτέ δεχθεί αίτημα δανεισμού των Γλυπτών από την ελληνική κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι οι επίτροποι θα εξέταζαν οποιοδήποτε αίτημα για δανεισμό κομματιών της συλλογής εφόσον ο αιτών αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των κομματιών της συλλογής από το Βρετανικό Μουσείο.

Υπέρ της επανένωσης τάχθηκε ο βουλευτής του SNP Ντέιβ Ντούγκαν, ο οποίος χαρακτήρισε «σκοτεινή ημέρα» την απόρριψη από το Λονδίνο της προσφοράς μεσολάβησης από την UNESCO.

Από την άλλη πλευρά ο Τζιμ Σάνον του βορειοϊρλανδικού DUP είπε ότι η έκθεση των Γλυπτών στο Λονδίνο αποτελεί διαφήμιση για την Αθήνα.

Την επίπληξη από τον προέδρο του νομοθετικού σώματος σερ Λίντσεϊ Χόιλ προκάλεσε, εξάλλου, η τοποθέτηση στη συζήτηση του Τιμ Λόουτον, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος απέδωσε το ελληνικό αίτημα σε «ευτελή εθνικισμό».

Πηγή: skai.gr