Συνθήκη κατά των βομβών διασποράς

Ενενήντα δύο χώρες υπέγραψαν στο Όσλο την συνθήκη για την απαγόρευση των βομβών διασποράς, καλώντας ταυτόχρονα τους μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ κι η Ρωσία, να συνταχθούν με τους υπολοίπους υπό την σκέπη της συνθήκης.

\"Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, στην οποία η πλειονότητα των κρατών δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τις βόμβες διασποράς, επικαθορίζοντας έναν νέο διεθνή κανόνα, που θα κάνει τη σημαντική διαφορά για χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπους\", τόνισε ο νορβηγός ΥΠΕΞ Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η συνθήκη απαγορεύει την παραγωγή, χρήση, αποθήκευση και εμπορία των όπλων αυτών, ενώ υποχρεώνει τους συνυπογράφοντες να σπεύσουν σε βοήθεια των θυμάτων των βομβών διασποράς.

Για να τεθεί εν ισχύ η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί νομοθετικά τουλάχιστον από 30 κράτη, στόχο που η Νορβηγία ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει έως τις αρχές του 2009.

Σύμφωνα με την Handicap International, περίπου 100.000 άνθρωποι, άμαχοι σε ποσοστό 98%, βρήκαν τον θάνατο ή ακρωτηριάστηκαν από την έκρηξη τέτοιων όπλων σε όλον τον κόσμο από το 1965. Πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του αριθμού το αποτελούν παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να διακρίνουν, λόγω της μορφής και του χρώματός τους, πως τα βομβίδια των όπλων αυτών δεν είναι παιγνίδια.
Πηγή: skai.gr