«Φρένο» Όρμπαν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- Ποιες χώρες τον ακολουθούν και γιατί

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ απέκλεισαν τη Δευτέρα οποιαδήποτε προοπτική για μια συνολική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να λέει ότι ήταν πιο ρεαλιστικό «να αναμένεται μια συμφωνία τον επόμενο μήνα».

Σε «φρένο» σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επιμένει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής, παρά τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω - επιβεβαιώνεται συμφωνία εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, ενώ το εμπάργκο σε πετρέλαιο μέσω αγωγών που προμηθεύονται Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία θα παραπεμφθεί για συζήτηση αργότερα. 

Η Βουδαπέστη εισάγει σήμερα άνω του 60% του πετρελαίου της, και το 85% του φυσικού της αερίου, από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και η Βουλγαρία. 

Μιλώντας στο ουγγρικό δημόσιο ραδιόφωνο στις 6 Μαΐου, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν σαν να ρίχνεις μια «ατομική βόμβα» στην ουγγρική οικονομία. Είχε προσθέσει ωστόσο, ότι η Βουδαπέστη είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις εάν δεν βλάψουν τα συμφέροντα της Ουγγαρίας.

O Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για τη χώρα του και σημαντικά περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για να γίνουν σημαντικές αλλαγές  στην υποδομή της Ουγγαρίας προς την κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν κατ' αρχήν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αλλά μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων θα παραπέμψουν για αργότερα τις αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει», δήλωσαν διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής,  οι ηγέτες που συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες το απόγευμα δεν θα οριστικοποιήσουν τους όρους για αυτήν την προσωρινή εξαίρεση για μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών. 

Αντίθετα, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν «μια λύση» που θα διασφαλίζει επίσης θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που έχουν αποκοπεί.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ απέκλεισαν τη Δευτέρα οποιαδήποτε προοπτική για μια συνολική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας να λέει ότι ήταν πιο ρεαλιστικό «να αναμένεται μια συμφωνία τον επόμενο μήνα».

«Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάλας. Η επόμενη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο αναγνώρισε ότι «δεν πρόκειται για εύκολες αποφάσεις», προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εντός των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, θα ληφθούν αποφάσεις».

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με λεπτομέρειες που θα αποφασιστούν αργότερα, και θα θίξουν το νομικά δύσκολο ζήτημα της δήμευσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για αυτόν τον σκοπό.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν να επιταχύνουν τις εργασίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της από τη χώρα σε παγκόσμιους αγοραστές μέσω σιδηροδρομικού δικτύου και φορτηγών καθώς το ρωσικό ναυτικό μπλοκάρει τις συνήθεις θαλάσσιες διαδρομές. 

Το προσχέδιο δείχνει ακόμα ότι οι ηγέτες θα διερευνήσουν τρόπους για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινού πλαφόν, να μειώσουν τη γραφειοκρατία στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επενδύσουν στη διασυνοριακή σύνδεση εθνικών ενεργειακών δικτύων.

Ωστόσο, η προωθούμενη απαγόρευση απόκτησης περιουσίας στην ΕΕ από Ρώσους έμεινε εκτός του προσχεδίου συμπερασμάτων μετά τις αντιρρήσεις της Κύπρου, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters. 

Πηγή: skai.gr