Σύνδεση εμφάνισης διαβήτη με τα ποσοστά ρύπανσης στην ατμόσφαιρα

Συσχετισμό σακχαρώδους διαβήτη και ατμοσφαιρικής ρύπανσης επισημαίνει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία ακόμη και τα εντός του φυσιολογικού επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι δυνατόν να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την μελέτη η μείωση των ρύπων, ειδικά σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως η Ινδία, θα έχει αποτέλεσμα άμεση μείωση  περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Ιδιαίτερα, ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής επίκουρου καθηγητή ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-Αλι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέλυσαν στοιχεία περίπου 1,7 εκατομμυρίων ατόμων  χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συνδέοντας το επίπεδο ρύπανση στο οποίο και εκτίθεντο διαχρονικά, με το ενδεχόμενο να νοσήσουν μελλοντικά. 

Τα αποτελέσματα των μελετών κατέδειξαν ότι ακόμα και 2,4 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο είναι ικανά να αυξήσουν, έστω και σε μικρό επίπεδο, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μάλιστα όταν τα επίπεδα έκθεσης αγγίζουν τα 12-14 μικρογραμμάρια,  ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται στο 24%.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των επιπέδων ρύπανσης συνέβαλε διεθνώς στην εμφάνιση 3,2 εκατομμυρίων νέων περιστατικών κατά το 2016.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης εισάγονται στον οργανισμό και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και χρόνια φλεγμονή, εμποδίζοντας την μετατροπή της γλυκόζης του αίματος σε ενέργεια.

Πηγή: ΑΜΠΕ