Συναγερμός για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ: «Μετανάστες» περνούν τα σύνορα με τη βοήθεια του ISIS

Σύμφωνα με αναφορά του FBI, δεκάδες Ουζμπέκοι που αιτούνται άσυλο είναι πιθανοί τζιχαντιστές - Σε συνεργασία με τους τρομοκράτες οι διακινητές 

Το FBI φέρεται να προσπαθεί να βρει περισσότερους υπηκόους του Ουζμπεκιστάν που ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού αξιωματικοί ανακάλυψαν ότι ταξίδεψαν στα νότια σύνορα με τη βοήθεια ενός λαθρέμπορου που σχετίζεται με το ISIS.

Οι αξιωματούχοι εργάζονται για να «προσδιορίσουν και να αξιολογήσουν» όλα τα άτομα που εισήλθαν στη χώρα, δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.

Εξετάζουν επίσης έναν αριθμό μεταναστών ως πιθανές εγκληματικές απειλές, όπως ανέφεραν δίκτυο δύο ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται. Ωστόσο, οι αρχές λένε ότι δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο σχέδιο του ISIS.

Imigrants

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη -και παραμένει να μην υπάρχει- ότι κάποιο από τα άτομα που διευκολύνονται από αυτό το δίκτυο έχουν σχέση με μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση ή ότι εμπλέκονται σε σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Watson.

Οι αρχές λένε ότι οι μετανάστες ζήτησαν άσυλο στα σύνορα του Μεξικό νωρίτερα αυτό το έτος και εξετάστηκαν από την Εσωτερική Ασφάλεια.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε από τις βάσεις δεδομένων της κοινότητας των πληροφοριών, ανέφερε το CNN, και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις ΗΠΑ εν αναμονή της εμφάνισης στο δικαστήριο.

Μόνο αργότερα, το FBI έμαθε για ένα δίκτυο λαθρεμπορίου που βοηθούσε Ουζμπέκους στις ΗΠΑ και το οποίο περιλάμβανε τουλάχιστον ένα άτομο συνδεδεμένο με το ISIS.

Αργότερα, το γραφείο ξεκίνησε μια διεθνή έρευνα για τους μετανάστες και συνεργάστηκε επίσης με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν τον λαθρέμπορο και άλλα μέλη του δικτύου. 

Έκτοτε έλαβαν περισσότερες πληροφορίες από αυτόν τον ανώνυμο λαθρέμπορο για να βοηθήσει στην έρευνα του γραφείου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Έκτοτε, η Εσωτερική Ασφάλεια κρατά, ελέγχει και εν τέλει επισπεύδει την απέλαση μεταναστών που «ταίριαζαν στο προφίλ που σχετίζονται με άτομα που βοηθήθηκαν από αυτό το δίκτυο», είπε ο Γουάτσον.

Πάντως, ο διακινητής που φέρεται να συνδέεται με το ISIS δεν πιστεύεται ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά είναι μάλλον ανεξάρτητος εργολάβος που έχει καλές σχέσεις με την οργάνωση, είπε ο εκπρόσωπος του NSC.

Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών λέει επίσης ότι είναι απίθανο να βοηθούσε τους μετανάστες κατόπιν εντολής του ISIS, και οι περισσότεροι απλώς θεωρούνται ότι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, και περισσότεροι από 15 που έχουν εντοπιστεί εξακολουθούν να ελέγχονται πιθανοί εγκληματίες.

Η ανακάλυψη του δικτύου που συνδέεται με το ISIS έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον και το προσωπικό των βασικών επιτροπών του Κογκρέσου έχει επίσης ενημερωθεί.

Πηγή: nypost.com