Συγκρούσεις Κούρδων - τουρκικού στρατού

Τέσσερις κούρδοι αντάρτες και ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές συγκρούσεις στην ανατολική και βόρεια Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε όταν κούρδοι αυτονομιστές έβαλαν με πυροβόλα όπλα εναντίον στρατιωτών κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Γκουμουσανέ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας ανέφερε ότι αντάρτες από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(PKK) έβαλαν με τουφέκια εναντίον χωροφυλάκων, της στρατιωτικής αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στις αγροτικές περιοχές, που επέστρεφαν στην βάση τους κοντά στο χωριό Κιρικλί, ύστερα από μία περίπολο ρουτίνας.

Στην επαρχία Ερζιντσάν(ανατολικά)τέσσερις αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τούρκους στρατιώτες.

Τα περιστατικά σημειώνονται την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις από τον κόσμο και τον στρατό να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ για να εξοντώσει αντάρτες του PKK που έχουν βάσεις εκεί.ΗΠΑ και Ιράκ αντιτίθενται σε μία τέτοια επιχείρηση.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί απαράδεκτες τις τρομοκρατικές πράξεις κατά της Τουρκίας με ορμητήριο το έδαφος του Βορείου Ιράκ, δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις έπειτα από τη συνάντησή της με τον ιρακινό ομόλογό της Χοσιάρ Ζεμπάρι.

Συζητήσαμε για το ΡΚΚ. Είπαμε πως είναι σημαντικό να μην αφήσουμε το ιρακινό έδαφος να χρησιμοποιείται για τρομοκρατικές πράξεις ενάντια σε γειτονικές χώρες, ιδίως την Τουρκία, τόνισε η Ράις στη συνέντευξη Τύπου.

Η ίδια πρόσθεσε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες του τριμερούς μηχανισμού ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράκ, ο οποίος έχει συσταθεί προ μηνών έπειτα από πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, διότι οι Ιρακινοί δεν θέλουν, κι εμείς ακόμη περισσότερο, να χρησιμοποιείται το έδαφός τους για τρομοκρατικές πράξεις κατά των γειτόνων του.

Την Κυριακή ο Ζεμπάρι, που είναι κουρδικής καταγωγής, είχε τονίσει μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως μία τουρκική εισβολή στο κουρδικό βόρειο Ιράκ θα έθετε σε κίνδυνο τη μόνη ζώνη σταθερότητας στη χώρα και δεν θα ήταν προς όφελος κανενός.
Πηγή: skai.gr