Κλείσιμο

«Συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών» ζήτησε από το Τσέκερς ο Ζελένσκι

Στην ανάγκη να προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη έκανε για ακόμα μία φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αναφορά στην ανάγκη να προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη έκανε για ακόμα μία φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από τη συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ στην επίσημη εξοχική κατοικία του Βρετανού Πρωθυπουργού στο Τσέκερς.

Σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το θέμα ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι θέλει να σχηματίσει έναν «συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών» για τη χώρα του. Πρόσθεσε πως πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» διότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ελέγξουν τους αιθέρες τους.

«Νομίζω ότι θα ακούσετε σημαντικές αποφάσεις σύντομα, αλλά πρέπει να εργαστούμε λίγο ακόμα», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Ζελενσκι

Από την πλευρά του ο Ρίσι Σούνακ είπε πως οι Βρετανοί θα αρχίσουν «σχετικά σύντομα» να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους στο χειρισμό δυτικών αεροσκαφών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για την αναμενόμενη αντεπίθεση κατά των Ρώσων.

Ζελενσκι

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικού οπλισμού από τη Βρετανία προς την Ουκρανία. Όπως ανακοινώθηκε, θα αποσταλούν εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας αλλά και επιθετικά drone με βεληνεκές τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων.

Ο κ. Σούνακ είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και οι μακροπρόθεσμες διευθετήσεις ασφαλείας που πρέπει να οργανώσουν οι συμμαχικές χώρες για την Ουκρανία. Τόνισε δε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ακλόνητο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της» και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να γνωρίζει το Κρεμλίνο» πως το Ην. Βασίλειο δε θα εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Ζελενσκι

Πηγή: skai.gr