Σχεδόν 100.000 καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Βρετανία εκτιμά το Imperial

Σχεδόν 100.000 καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Βρετανία εκτιμά το Imperial

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περίπου 96.000 είναι στην πραγματικότητα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με την τακτική μελέτη του Imperial College του Λονδίνου σε δείγμα 85.000 εθελοντών. Αυτό μεταφράζεται σε έναν φορέα ανά 78 κατοίκους της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Υγείας υπήρξαν 24.701 κρούσματα το περασμένο 24ωρο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές του λονδρέζικου πανεπιστημίου σημειώνουν στη νεότερη έκθεσή τους, που καλύπτει την περίοδο από 16 έως 25 Οκτωβρίου, ότι τα κρούσματα στην Αγγλία διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες. Θεωρούν επίσης ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, η λεγόμενη «τιμή R», έχει σκαρφαλώσει στο 1,6.

Προειδοποιούν λοιπόν ότι η Αγγλία βρίσκεται σε μία «κρίσιμη» περίοδο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα μέχρι στιγμής μέτρα να μην αποδίδουν.

Αυτή η νεότερη μελέτη εντείνει τις επιστημονικές πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να υιοθετήσει ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που να καλύπτουν όλη την Αγγλία.

Όπως επισήμανε ο διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος μελετών στο Imperial καθηγητής Πολ Έλιοτ, «βλέπουμε μία αύξηση στη διασπορά λοιμώξεων σε όλη την αγγλική επικράτεια, η οποία ξέρουμε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και σε περισσότερες απώλειες ζωών».