Στόκτον Ρας: «Αυτό που με ανησυχεί είναι αυτό που θα με εμποδίσει να φτάσω στην επιφάνεια» δήλωνε ο ιδιοκτήτης του Titan 

Ο CEO της OceanGate, ένας από τους πέντε παγιδευμένους επιβάτες του Titan, δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα σε συνέντευξή του πέρυσι για την ασφάλεια των υποβρύχιων αποστολών - «Κάποια στιγμή, η ασφάλεια είναι σκέτο χάσιμο χρόνου» δήλωνε

Προφητική δήλωση; Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υποβρύχιων ταξιδίων OceanGate, Στόκτον Ρας, ένας από τους πέντε παγιδευμένους επιβάτες του υποβρύχιου Titan μίλησε σε περυσινή συνέντευξή  για τους φόβους του σχετικά με το περιπετειώδες ταξίδι στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, αλλά τελικά επέμεινε ότι η αποστολή του ήταν ασφαλής.

«Ξέρεις, υπάρχει ένα όριο. Ξέρεις, κάποια στιγμή, η ασφάλεια είναι σκέτο χάσιμο χρόνου. Θέλω να πω, αν θέλεις απλώς να είσαι ασφαλής, μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι», δήλωνε για τη φιλοσοφία του.

«Μην μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου. Μην κάνεις τίποτα. Κάποια στιγμή, θα πάρεις κάποιο ρίσκο, και είναι πραγματικά ζήτημα κινδύνου/ανταμοιβής. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω με την ίδια ασφάλεια παραβιάζοντας τους κανόνες», ισχυρίστηκε δε ο Ρας στο CBS News.

Όταν ρωτήθηκε για τι ανησυχούσε περισσότερο ανέφερε την αδυναμία να επιστρέψει στην επιφάνεια. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι πράγματα που θα με εμποδίσουν να βγω στην επιφάνεια», είπε.

«Προεξοχές, δίχτυα ψαριών, κίνδυνος να κολλήσουμε…. Είναι αρκετά ξεκάθαρο - αν πρόκειται για προεξοχή, μην πάτε κάτω από αυτή. Εάν υπάρχει δίχτυ, μην το πλησιάζετε. Έτσι, μπορείτε να τα αποφύγετε εάν είστε απλώς αργοί και σταθεροί».

Δήλωσε επίσης ότι στόχος ήταν η τεχνολογία και ο σχεδιασμός του υποβρυχίου να ήταν απλοϊκός, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός λευκού χειριστηρίου κονσόλας παιχνιδιών Xbox για την κατεύθυνσή του. «Λειτουργούμε όλο αυτό (το Titan) με το χειριστήριο παιχνιδιών», είπε. «Θα πρέπει να είναι σαν ασανσέρ, δεν πρέπει να χρειάζεται πολλή επιδεξιότητα».

Ανεξάρτητα από τις όποιες ανησυχίες του, συμπεριλαμβανομένου του συντριπτικού βάρους της πίεσης του νερού, φαινόταν σίγουρος ότι δεν υπήρχε θέμα ασφαλείας.

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο. Αν κοιτάξετε τη δραστηριότητα των υποβρυχίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν υπήρξε καν ένας σοβαρός τραυματισμός, πόσω μάλλον ένας θάνατος» ισχυρίστηκε ο Ρας.

Στη δημοσιότητα έδωσε η αμερικανική ακτοφυλακή την πρώτη φωτογραφία από τις εντατικές έρευνες αναζήτησης του υποβρυχίου που χάθηκε στον Ατλαντικό με πέντε επιβάτες. Στη φωτογραφία διακρίνεται το σκάφος διάσωσης Deep Energy - μια από τις τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των πέντε επιβατών. Τα αποθέματα οξυγόνου στο Titan φαίνεται ότι έχουν πλέον μειωθεί σε μόλις 24 ώρες, με τις ομάδες των διασωστών να αποδύονται σε «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση των πέντε.

Πηγή: skai.gr