Κλείσιμο

Στο μικροσκόπιο ξανά για υπόθεση βιασμού ο Λικ Μπεσόν σκηνοθέτης του Πέμπτου Στοιχείου

Μάρτυρας υπό παρακολούθηση είναι σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη ο Γάλλος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν για τις κατηγορίες ηθοποιού ότι την βίασε.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που ανοίγει η υπόθεση της καταγγελίας της ηθοποιού Σαντ Βαν Ρόι πως ο 60χρονος σκηνοθέτης του «Πέμπτου Στοιχείου» την βίαζε επανειλημμένα για δύο ολόκληρα χρόνια.

Στη Γαλλία το καθεστώς του μάρτυρα υπό παρακολούθηση σημαίνει ότι ο δικαστής εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αλλά όχι αρκετές ώστε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του υπόπτου και δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί καθώς προχωρά η εξέταση της υπόθεσης.

Η Βαν Ρόι κατήγγειλε για βιασμό τον Μπεσόν τον Μάιο του 2018, μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους σε πολυτελές ξενοδοχείο ς
το Παρίσι.
Δύο μήνες αργότερα, η ηθοποιός που είχε μικρούς ρόλους στις ταινίες του Μπεσόν «ΤΑΞΙ 5» και 

«Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες», τον κατηγόρησε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση και σε άλλες περιπτώσεις.

Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 λόγω έλλειψης στοιχείων, αλλά ξεκίνησε νέα έρευνα τον επόμενο Οκτώβριο μετά από νέες καταγγελίες της Βαν Ρόι.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη, Τιερί Μαρμπέρτ δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «απλώς επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι κατηγορίες κατά του Λουκ Μπεσόν είναι αβάσιμες».

Συνολικά εννέα γυναίκες μαζί με την Βαν Ρόι έχουν δηλώσει επίθεση ή παρενόχληση από τον Μπεσόν.

Όπως και το Χόλιγουντ και το γαλλικό σινεμά συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια με κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων από ισχυρούς άνδρες της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Τα κινηματογραφικά βραφεία Σεσάρ, αντίστοιχα των Όσκαρ έγιναν αντικείμενο μεγάλης κριτικής το 2020 καθώς ο Ρόμαν Πολάνσι, κατηγορούμενος στις ΗΠΑ για τον βιασμό 13χρονου κοριτσιού το 1977, κέρδισε τα βραβεία του καλύτερου σκηνοθέτη και διασκευασμένου σεναρίου.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, που είχε καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον σκηνοθέτη κατά την πρώτη της ταινία όταν ήταν 12 ετών, αποχώρησε από την τελετή απονομής των βραβείων φωνάζοντας «Ντροπή».
 

Πηγή: skai.gr