Στη Βουλή των Λόρδων για τον «Λόγο της Βασίλισσας» η Ελισάβετ

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για τους προσεχείς μήνες θα αναγνώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων λίγο πριν από το μεσημέρι.

Ο αποκαλούμενος «Λόγος της Βασίλισσας» συνιστά το επίσημο άνοιγμα του κοινοβουλίου για το νέο οικονομικό έτος, που στη Βρετανία αρχίζει κάθε Απρίλιο και συμπυκνώνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στη δεκάλεπτη ομιλία της η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να αναφερθεί σε περίπου 30 νομοσχέδια που σκοπεύει να προωθήσει μέσα στο έτος ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ των νομοσχεδίων περιλαμβάνεται το αμφιλεγόμενο σχέδιο για χορήγηση ευρύτερων εξουσιών στην αστυνομία να απαγορεύει και να διαλύει διαδηλώσεις, νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και επεισοδιακές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.

Θα προβλέπεται επίσης ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για τη μετά το Brexit εποχή, το οποίο έχει επανειλημμένως αναβληθεί.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει επίσης, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που θα αλλάζει το σύστημα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Αγγλία, νομοσχέδιο για την εμφάνιση φωτογραφικής ταυτότητας από τους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα, για τον περιορισμό της δυνατότητας δίωξης βετεράνων στρατιωτών για ενέργειες κατά τις «Ταραχές» στη Βόρεια Ιρλανδία, για την τροποποίηση του συστήματος χορήγησης ασύλου ώστε να είναι πιο δύσκολη η παροχή προστασίας σε άτομα που φτάνουν στη χώρα παρατύπως, για νέους κανόνες ως προς τις οικοδομήσιμες ζώνες, καθώς και νομοσχέδιο που θα καταργεί το νόμο περί σταθερής κοινοβουλευτικής θητείας, κάτι που θα καθιστά πιο εύκολη την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Θα είναι η πρώτη εμφάνισης της βασίλισσας σε επίσημη εκδήλωση με φυσική παρουσία μετά από το θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί δεκατίες τη συνόδευε στην τελετή έναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που θα είναι παρόντες στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων.
 

Πηγή: skai.gr