Στη Βουλή των Κοινοτήτων για την τελική φάση το νομοσχέδιο του Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Άρχισε αργά το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων η αναλυτική συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η έγκριση του οποίου θα σηματοδοτήσει το Brexit.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής σε ψηφοφορία πριν από τις γιορτές. Η συζήτηση που άρχισε σήμερα θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη και την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί στη Βουλή των Λόρδων πριν γίνει οριστικά νόμος του κράτους.

Εισάγοντας το νομοσχέδιο ο Υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπε ότι «εκπληρώνει τη βούληση του βρετανικού λαού» όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016, «ανακτά τον έλεγχο» για το Ηνωμένο Βασίλειο και «θέτει τα θεμέλια για το λαμπρό μας μέλλον εκτός της ΕΕ».

Για την τριήμερη συζήτηση έχουν υποβληθεί δεκάδες προτάσεις τροπολογιών από την αντιπολίτευση, αλλά καμία εξ αυτών δεν αναμένεται να υιοθετηθεί, καθώς η κυβέρνηση τις απορρίπτει. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει απόλυτο έλεγχο της Βουλής μετά από τη εξασφάλιση ευρείας αυτοδυναμίας στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Μετά από την αναμενόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το βρετανικό κοινοβούλιο την έγκρισή του θα κληθεί να δώσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντός του Ιανουαρίου, ώστε το Brexit να υλοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου.