Παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit προβλέπει η Κομισιόν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 


Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα υποχρεωθεί να αθετήσει τη δέσμευσή του ότι δε θα υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, διατύπωσε σε συνέντευξή του στους Irish Times ο Ιρλανδός κοινοτικός Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

Η δήλωσή του έρχεται λίγες ημέρες μετά από το σχόλιο της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ο κ. Τζόνσον ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει την πολιτική της μη παράτασης.

Ο κ. Χόγκαν, ωστόσο, χρησιμοποίησε λιγότερο κομψή γλώσσα, λέγοντας ότι η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να συμπεριλάβει στο υπό εξέταση νομοσχέδιο του Brexit διάταξη που απαγορεύει την παράταση της μεταβατικής περιόδου είναι «εκ πρώτης όψεως πολύ παράξενη». Συμπλήρωσε ο κ. Χόγκαν: «Από τη δική μας οπτική είναι σημαντικό να μετακινηθούμε από τα κόλπα στην ουσία. Θα ήταν ωφέλιμο αν η έμφαση δινόταν στο περιεχόμενο (των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση) αντί στα χρονοδιαγράμματα».

Ο Ιρλανδός επίτροπος ανέφερε επίσης, χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκφραση του Μπόρις Τζόνσον, ότι στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων δε θα είναι δυνατό να έχει η Βρετανία «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Επανέλαβε, τέλος, την εκτίμηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστεί εμπόδια στο εμπόριο με την ενιαία αγορά της ΕΕ όταν υλοποιηθεί το Brexit. «Όπως έχουν τα πράγματα, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να φύγει από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση. Αυτή η κίνηση ακόμα με μπερδεύει, διότι οι πλήρεις συνέπειες αυτής της απόφασης ακόμα δεν είναι κατανοητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί να ανταλλάξεις μία Rolls Royce με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;» διερωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου.

Πηγή: skai.gr