Στενότερη σχέση με την ΕΕ υπόσχεται ο Στάρμερ αν εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Στάρμερ επέκρινε για ακόμα μία φορά τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας με τις Βρυξέλλες που είχε υπογράψει ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μια βρετανική κυβέρνηση υπό το Εργατικό Κόμμα και τον ίδιο ως πρωθυπουργό θα επιδιώξει να χτίσει μια στενότερη εμπορική σχέση με την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο σερ Κιρ Στάρμερ.

Μετά από μία εβδομάδα ταξιδιών στην Ευρώπη και στον Καναδά για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με άλλους κεντροαριστερούς ηγέτες, ο κ. Στάρμερ επέκρινε για ακόμα μία φορά τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας με τις Βρυξέλλες που είχε υπογράψει ο Μπόρις Τζόνσον όταν οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες του Brexit.

Σημειώνοντας ότι θεωρεί το 2025, όταν και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η συμφωνία αυτή, ως μία «σημαντική στιγμή», ο ηγέτης των Εργατικών ανέφερε: «Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν πως η συμφωνία που έκλεισε ο Τζόνσον δεν είναι μία καλή συμφωνία, είναι υπερβολικά αδύναμη. Καθώς θα φτάνουμε στο 2025 θα επιχειρήσουμε να πάρουμε μία πολύ καλύτερη συμφωνία για το ΗΒ».

Οι επόμενες εκλογές στη χώρα θα γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, με τους Εργατικούς αυτή τη στιγμή να έχουν προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ στις δημοσκοπήσεις.

Αν και ο σερ Κιρ ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι δεν επιδιώκει επανέναρξη του Ην. Βασιλείου στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, σημείωσε: «Νομίζω πράγματι ότι μπορούμε να έχουμε μία στενότερη εμπορική σχέση. Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω συνομιλίες. Πρέπει να το πετύχουμε. Δεν πρόκειται για ζήτημα επανένταξης. Αλλά αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε (μια τέτοια συμφωνία). Σκέφτομαι εκείνες τις μελλοντικές γενιές όταν το λέω αυτό».
 

Πηγή: skai.gr