«Η Αίγυπτος δεν θα δεχτεί παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών της στη Λιβύη» διεμήνυσε τη Δευτέρα προς την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. «Είμαστε ένα χέρι» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο άνδρες, διατρανώνοντας τη στενή συνεργασία Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Κάιρο «δεν θα δεχτεί παραβιάσεις των καθορισμένων κόκκινων γραμμών» της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα στη Λιβύη και ότι η χώρα θα υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Όπως επισήμανε ο κ. Σούκρι «’’θα παραμείνουμε ένα χέρι’’ (με τη Σαουδική Αραβία) για να πετύχουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για περιφερειακά θέματα. «Υπάρχει συναίνεση Αιγύπτου-Σαουδάραβας για την καταπολέμηση της ξένης επέμβασης στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη» σημείωσε.

Είπε ότι υπάρχουν οδηγίες από τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την επίτευξη των φιλοδοξιών και των συμφερόντων και των δύο εθνών.

«Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στον αραβικό κόσμο, ιδίως την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αραβικής περιοχής και δεν θέλουμε να βλέπουμε τα πεπρωμένα μας να καταστρέφονται από τις φιλοδοξίες μη αραβικών κρατών» ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η αραβική χώρα υποστηρίζει τη Διακήρυξη του Καΐρου για τη Λιβύη και την ανάγκη προστασίας της Λιβύης από ξένες παρεμβάσεις.

«Θα παραμείνουμε ‘’ένα χέρι’’ για να επιτύχουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», σχολίασε επίσης, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας σε περιφερειακά θέματα.

Ο αλ Σίσι προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Αίγυπτος θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και τους Σύρους μισθοφόρους της, προσπάθησε να καταλάβει τη Σύρτη, η οποία βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα από τα αιγυπτιακά σύνορα.

Την περασμένη εβδομάδα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, ενώ οι ηγέτες των φυλών της Λιβύης ανέθεσαν στον πρόεδρο Σίσι και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου να παρέμβουν για να προστατεύσουν την κυριαρχία της Λιβύης και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και των δύο χωρών.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε μια πρόταση που εξουσιοδότησε την Αίγυπτο να επέμβει στρατιωτικά, εάν χρειαζόταν, για να διαφυλάξει την «εθνική ασφάλεια» και των δύο χωρών υπό το φως της ονομασίας τουρκικής «κατοχής».

Στρατιωτικές δυνάμεις, στη δυτική στρατιωτική περιοχή της Αιγύπτου, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, επιθεώρησε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στέλνοντας καταφανώς μήνυμα προς την κυβέρνηση Σάρατζ και την Άγκυρα.

Πηγή: skai.gr