Σουδάν: Πληροφορίες για δύο Έλληνες σοβαρά τραυματίες από ρουκέτα σε εκκλησία στο Χαρτούμ - Σφοδρές μάχες και φόβοι για γενίκευση της έντασης

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας υποστήριξε ότι οι δύο Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα - Παγκόσμια ανησυχία και κάλεσμα για ηρεμία -  Οι δυνάμεις των RSF ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο και το αεροδρόμιο του Χαρτούμ

Δύο Έλληνες όπως φάινεται τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων. Την είδηση μετέδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις  και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Όπως είπε την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες. 

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες, να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί.»

Σφοδρές μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών με νεκρούς και τραυματίες

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το χαός που επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου στο Σουδάν με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF) να ανταλλάσσουν πυρά. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή Ιατρών του Σουδάν στο αεροδρόμιο και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα.

Οι συγκρούσεις έρχονται μετά από μήνες έντασης στην περιοχή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, οι μάχες σήμερα ξέσπασαν λόγω διαφωνίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση των RSF στο SAF ως μέρος μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας με τους πολίτες που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του πρώην προέδρου, Ομάρ Αλ Μπασίρ το 2019.

Οι μάχες σήμερα ξεκίνησαν από μια στρατιωτική βάση νότια του Χαρτούμ και γρήγορα πήραν διαστάσεις και ξαπλώθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα, γύρω από το αρχηγείο του στρατού, το αεροδρόμιο και το Ρεπουμπλικανικό Μέγαρο, την έδρα της προεδρίας της χώρας. Σφοδροί πυροβολισμοί ακούγονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν νωρίτερα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν χαοτικές σκηνές. «Πυρκαγιές και εκρήξεις είναι παντού», είπε η Αμάλ Μοχάμεντ, γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο στο Ομντουρμάν, σύμφωνα με το Associated Press. «Όλοι τρέχουν και αναζητούν καταφύγιο» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες μάχες στο Χαρτούμ», είπε ο Άμπντελ-Χαμίντ Μουσταφά, κάτοικος του Χαρτούμ.

«Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και οι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους - υπάρχει τόσος πανικός και φόβος», είπε μια αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Οι δυνάμεις των RSF ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο και το αεροδρόμιο του πρωτεύουσας, στο οποίο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις, όπως και άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Σουδάν. Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι ελέγχουν στρατηγικές τοποθεσίες στο Χαρτούμ και τη βόρεια πόλη Μερόβε περίπου 350 χιλιόμετρα (215 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψέματα» και από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις λένε ότι κατέστρεψαν δύο βάσεις των RSF.

Παράλληλα, αεροσκάφος της Saudia στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ του Σουδάν δέχτηκε πυρά όπως ανακοίνωσε ο κρατικός αερομεταφορέας της Σαουδικής Αραβίας.Επιβάτες, πλήρωμα και προσωπικό έχουν μεταφέρθηκαν άρον άρον στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαρτούμ προκειμένου να γλιτώσουν. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Σουδάν. 

Την ίδια στιγμή, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μοιράστηκαν ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο φαίνονται Αιγύπτιοι στρατιώτες που έχουν «παραδοθεί» στην πόλη Μερόβε του βόρειου Σουδάν. Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη Μερόβε σήμερα, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέρριψαν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή διαλόγου με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) της χώρας. «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή διάλογος μέχρι τη διάλυση των παραστρατιωτικών RSF», έγραψαν οι ένοπλες δυνάμεις στη σελίδα τους στο Facebook.

Παγκόσμια ανησυχία και κάλεσμα για ηρεμία

Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Η κυβέρνηση του Τσαντ έκλεισε τα σύνορά της με το Σουδάν και κάλεσε για ηρεμία. «Το Τσαντ απευθύνει έκκληση στην περιφερειακή και διεθνή κοινότητα καθώς και σε όλες τις φιλικές χώρες να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή στην ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που εξελίσσεται στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ,  ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ  Γκέιτ και το Κατάρ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός ζητώντας και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λύσουν με διάλογο τςι διαφορές τους. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν όσους πολεμούν στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν για μια πολιτική λύση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Abdalla Hamdok, ο οποίος ανατράπηκε στο πραξικόπημα του 2021, προειδοποίησε για πιθανή περιφερειακή σύγκρουση εάν κλιμακωθούν οι μάχες. «Οι πυροβολισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είπε σε βίντεο απευθύνοντας κι εκείνος με τη σειρά του έκκληση προς τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις. 

Πηγή: ertnews.gr