Κλείσιμο

Σέσιονς: Είχα συζητήσει την απομάκρυνση Κόμεϊ πριν αναλάβω καθήκοντα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζέφ Σέσιονς βρέθηκε ενώπιον της αρμόδια επιτροπής της Γερουσία προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των διαρροών προς την Ρωσία αλλά και τα όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην ίδια ακρόαση ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ την περασμένη Πέμπτη.

Στην εισαγωγή του ο κ. Σέσιονς σημείωσε «εκτιμώ τις προσπάθειες της συγκεκριμένης επιτροπής προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος και η αλήθεια για μία τόσο σημαντική υπόθεση όπως η ρωσική επέμβαση στις εκλογές. Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που θα μου τεθούν με απόλυτη ειλικρίνεια αλλά δεν θα αποκαλύψω καμία πληροφορία σχετικά με κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.



Ξεκαθαρίζω επίσης πως δεν υπήρξε καμία συνάντησή μου με μέλος της ρωσικής πλευράς σε κανένα ξενοδοχείο. Ποτέ δεν συναντήθηκα και δεν συνομίλησα ποτέ με κανένα Ρώσο εκπρόσωπο κανένα μέλος της ρωσικής πλευράς για τις εκλογές ουδέποτε. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω πως ποτέ δεν ήρθε σε γνώση μου κάποιο στοιχείο το οποίο να δείχνει ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές».



«Αναφορικά με την συνάντηση Κόμεϊ -Τραμπ σας μεταφέρω πως ποτέ δεν μου ανέφερε το παραμικρό για τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο μου ανέφερε άπλα τις ανησυχίες του σχετικά με τους κανόνες που ακολουθήθηκαν στην συγκεκριμένη συνάντηση. Σημείωσε στον κ. Κόμεϊ πως έπρεπε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο που προβλέπεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες συναντήσεις και από όσα κατάλαβα αυτό και έπραξε. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κλείσω την τοποθέτησή μου με το εξής: Αποσύρθηκα από τις έρευνες σχετικά με τις ρωσικές παρεμβολές αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσυρθώ από ψευδείς κατηγορίες που θίγουν την τιμή και την υπόληψή μου




Ο κ. Σέσιονς σημείωσε επίσης πως εξαίρεσε τον εαυτό του από τις έρευνες σχετικά με τις διαρροές προς την Ρωσία όχι επειδή είχε κάτι να κρύψει αλλά επειδή αυτό επιβάλλει ο κανονισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για όσους έχουν άμεση σχέση με την προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Σέσιονς υπογράμμισε επίσης πως ουδέποτε έχει λάβει κάποια πληροφόρηση αναφορικά με τις διαρροές και τις έρευνες που σχετίζονται με την υπόθεση.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Προέδρου Τραμπ με τον πρώην επικεφαλής του FBI ο Τζέφ Σέσιονς υπογράμμισε: «δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό σε τέτοιες συναντήσεις αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχουν συζητήσεις για έρευνες που εξελίσσονται».




Αναφερόμενος στην απομάκρυνση Κόμεϊ από την θέση του Διευθυντή του FBI ο Τζέφ Σέσιονς τόνισε πως «ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης συνέταξε μία αναφορά για τις επιδόσεις του Διευθυντή από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένα κενά και παραλείψεις και κρίναμε πως θα ήταν καλό να απομακρυνθεί από την θέση του και να κάνουμε μία νέα αρχή. Δεν συζήτησα ποτέ τις συγκεκριμένες παραμέτρους με τον ίδιο τον κ. Κόμεϊ ».

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε προς τον κ. Σέσιονς: «είναι λίγο περίεργη η χρονική συγκυρία δεν νομίζετε; Εάν κάτι τέτοιο γινόταν όταν αναλαμβάνατε καθήκοντα θα είχε λογική. Είναι περίεργο κατά την άποψή μου να απαλλάσσεται ο Διευθυντής του FBI εν μέσω μίας τόσο σημαντικής για την Εθνική Ασφάλεια έρευνας». Ο κ. Σέσιονς σημείωσε: "το είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου". 




Ερωτηθείς αναφορικά με την συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Κόμεϊ με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από όλους να φύγουν προκειμένου να συζητήσει μόνος με τον επικεφαλής του FBI ο κ. Σέσιονς υπογράμμισε: " όντως έτσι όπως έχει περιγραφεί συνέβη". 

Ο κ. Σέσιονς τόνισε επίσης πως παρά το ότι είχε εξαιρεθεί από τις έρευνες ήταν δική του ευθύνη η επιλογή του επικεφαλής του FBI. 




Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης