Σερβία-Κορωνοϊός: 7.579 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα - Κλείνουν τα σχολεία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται ραγδαία καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.579 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ κατέληξαν 41 ασθενείς. Εξετάστηκαν από χθες 22.231 δείγματα.

Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι με 2.142 νέα κρούσματα και ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 532 κρούσματα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου Πρέντραγκ Κον δήλωσε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, φτάσαμε σε σημείο που να μην ξέρουμε που να βάλουμε τους ασθενείς» ανέφερε ο Πρέντραγκ Κον. Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα άργησαν να επιβληθούν και αποκάλυψε ότι τα ιατρικά μέλη του κυβερνητικού Επιτελείου Διαχείρισης Κρίσεων πρότειναν την επιβολή αυστηρών μέτρων από τις 6 Νοεμβρίου ωστόσο υπήρξαν αντιστάσεις από τα πολιτικά μέλη τα οποία επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους για μην ληφθούν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσουν τα σχολεία και η διδασκαλία να γίνεται εξ αποστάσεως. Κανονικά θα λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και θα συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο για τις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Στην Σερβία από εχθές ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19. H λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων περιορίζεται μέχρι τις 18:00 ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 το βράδυ. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό 160.608 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν 1.315 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 6.597 ασθενείς εκ των οποίων οι 223 είναι διασωληνωμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ