Της Αθηνάς Παπακώστα
Οι άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία καταρρέουν από τον θρήνο, την απόγνωση και την απελπισία. Όσοι επέζησαν από τους φονικούς σεισμούς ακόμη ελπίζουν οι δικοί τους άνθρωποι να ζουν. Όμως ο αριθμός των νεκρών πλέον έχει ξεπεράσει τις 20.000. Η ελπίδα μετατρέπεται σε εξάντληση και η εξάντληση σε οργή. Παντού είναι τριγύρω ερείπια.
Οι άστεγοι στην Τουρκία είναι εκατομμύρια. Τις νύχτες, δίπλα στα χαλάσματα, γύρω από τη φωτιά οι επιζώντες προσπαθούν να μείνουν ζεστοί. Συζητούν για όσους ούρλιαζαν, για εκείνους οι οποίοι φώναζαν ότι κανείς δεν ήρθε για να τους σώσει, ότι έμειναν ολομόναχοι ενώ ακόμη περιμένουν βοήθεια και για το τώρα αλλά και για το μετά.
Η οργή τους στρέφεται κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καταγγέλλουν την απουσία του κράτους.
Δεν υπάρχει φαγητό και δεν υπάρχει και δουλειά, λένε. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα και θέρμανση αλλά ούτε και ζεστά ρούχα. Σχηματίζουν ουρές αλλά τα τρόφιμα και οι λοιπές προμήθειες δεν φτάνουν για όλους. Μπροστά από τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας βλέπει κανείς μονάχα χέρια σηκωμένα.
Σκέφτονται ότι μπορεί να μην πέθαναν από τον σεισμό, αλλά ότι θα πεθάνουν από το κρύο και την πείνα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» λένε.
Την ίδια στιγμή, χωρίς μία στέγη, ένα καταφύγιο, λίγο νερό και φαγητό οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή η οποία ακόμη δεν έχει έρθει.
Πλέον οι έρευνες οι οποίες είναι σε εξέλιξη αφορούν στους χιλιάδες νεκρούς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα μέσα στα συντρίμμια. Οι έρευνες διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, το Οσμανίγιε ενώ βάζουν τέλος και στο Κιλίς αλλά και την Σανλιούφρα. Τα ασθενοφόρα πλέον μετατρέπονται σε νεκροφόρες. Ολόκληρα γυμναστήρια σε νεκροτομεία.
Κάποιοι όμως ακόμη περιμένουν τους δικούς τους ανθρώπους να είναι ζωντανοί. «Πώς να πάω να κοιμηθώ ενώ ξέρω ότι ο αδερφός μου είναι ακόμη εδώ μέσα και ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός» λέει ο Αχμέτ. Οι διασώστες του απαντούν πως κανείς δεν είναι πλέον ζωντανός αλλά ο Αχμέτ κοιτάει τα χαλάσματα και επιμένει απελπισμένος ότι εκείνος ζει ακόμη, ότι πρέπει να συνεχίσουν να τον ψάχνουν...
Αγιά σημαίνει θαύμα στα αραβικά
Την ίδια στιγμή, στη Συρία ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει. Εκεί, η μικρή Αγιά, που στα αραβικά σημαίνει θαύμα, παραμένει στη θερμοκοιτίδα. Όταν έφτασε στο μαιευτήριο το κορμάκι της ήταν γεμάτο μελανιές και η ανάσα της αδύναμη. Όλοι μας την είδαμε να αντικρίζει για πρώτη φορά τον κόσμο και γίναμε μάρτυρες στη γέννηση της, σε αυτό το θαύμα μέσα στα χαλάσματα.
Μέχρι και σήμερα, το τηλέφωνο του μαιευτηρίου χτυπά συνεχώς. Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν να την υιοθετήσουν. Η οικογένεια της Αγιά, η μητέρα, ο πατέρας και τα τέσσερα αδέρφια της θάφτηκαν ζωντανοί. Ο γιατρός της όμως, ο κ. Χαλίντ Ατιά, που έχει ήδη μία κόρη μόλις τεσσάρων μηνών, είναι κατηγορηματικός. "Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψουν οι μακρινοί της συγγενείς, θα της φέρομαι σαν να είναι δικό μου παιδί". Και το κάνει, αφού η σύζυγος του θηλάζει τη μικρή μαζί με τη δική της κόρη.
Η Αγιά γεννήθηκε στην πόλη Τζιντίρες. Σε αυτή την πόλη ακόμη οι άνθρωποι ψάχνουν τους δικούς τους. Τα σωστικά συνεργεία είναι ελάχιστα. Οι προσπάθειες γίνονται κυρίως από απλούς πολίτες με κίνδυνο της ζωής τους ενώ η κλεψύδρα πλέον έχει αδειάσει αφού το κρίσιμο παράθυρο των 72 ωρών για τον εντοπισμό επιζώντων έχει πια παρέλθει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.